A Fővárosi Bíróság szerdai jogerős másodfokú döntésével feltételesen szabadlábra helyezte Németh Istvánt, akit 1980-ban Soós Lajos bűntársaként több emberen elkövetett emberölés miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. Németh Istvánt 20 évi raboskodás után tavaly októberben már szabadon engedték egyszer, az ügyész fellebbezésére azonban visszarendelték a börtönbe.

Soós Lajost és egyik társát több emberen elkövetett emberölés miatt 1980-ban kivégezték. Németh István büntetésének kiszabása során pedig kikötötték, hogy leghamarabb 20 év múlva bocsátható feltételes szabadlábra. Németh István két gyilkosságban működött közre tettestársként, ám miután a cselekmények elkövetésekor még nem töltötte be 20. életévét, halálra nem ítélhették.

Németh István kiengedéséről első fokon már tavaly októberben is döntött a büntetés-végrehajtási bíró: az elítéltet tehát 20 év után szabadon engedték. Akkor azonban az ügyész fellebbezése nyomán a másodfokú bírói tanács mégis visszarendelte Némethet a börtönbe. Leghamarabb egy év múlva lehetett kérni ismét a szabadlábra helyezést, erről az új kérelemről döntött szerdán a Fővárosi Bíróság.

Sándor Zsuzsa szóvivő-bíró elmondta: a jogerős döntés lényegében helyben hagyta a jelenlegi eljárásban egy hónappal ezelőtt született elsőfokú határozatot, mely szerint december 16-án bocsátható Németh István feltételes szabadlábra. A jogerős döntés annyiban módosította az elsőfokú határozatot, hogy az ötéves pártfogói felügyeletet 10 évre emelte.

(MTI)