Szerdán kezdődik a Kordax - büntetőper

A Fővárosi Bíróságon szerdán kezdődik az a büntetőper, amelyben Kelemen Ivánt, a Kordax Rt. egykori többségi tulajdonosát, vezérigazgatóját és Siska Lajost, a cég volt kereskedelmi igazgatóját - olajügyek kapcsán - csempészettel és adócsalással vádolja a Fővárosi Főügyészség. Az Rt. az ügyészség szerint 1993-94-ben oly módon importált benzint és gázolajat, hogy az után sem a vámot, sem pedig az összesen mintegy 4,8 milliárd forint adót nem fizette meg.

A Kordax két vezetője a vádirat szerint színlelt szerződésekkel és valótlan tartalmú vámárú-nyilatkozatokkal szándékosan megtévesztette a hatóságokat és kijátszotta a jogszabályi rendelkezéseket. A cég úgy tájékoztatta a vámszerveket, hogy az Oroszországból vásárolt nyers kőolajat feldolgozás céljából a szomszédos országok finomítóiba vitte. A "passzív bérmunkában" feldolgozott, majd visszaszállított késztermék - benzin, gázolaj - a jogszabályok szerint vám- és adómentes volt.

A visszaszállított üzemanyag azonban - ellentétben a vámárú-nyilatkozatokban, illetve a bérmunkaszerződésekben foglaltakkal - nem kizárólag a kivitt kőolajból származott. Ez már csak azért sem lehetett így - állapítja meg az ügyészség -, mert a környező országok finomítóiba kiszállított kőolaj nyomán annyi késztermék jött be az országba, amennyit az ott alkalmazott technológiával a kivitt nyersanyagból képtelenség kinyerni.

A vádirat megállapítja, hogy a kiszállított kőolaj feldolgozásának, a "passzív bérmunkának" leple alatt valójában késztermék vétele, illetve nyersanyag késztermékre cseréje történt. Az így behozott üzemanyag termékimportként vám- illetve adóköteles lett volna.

Ez év december 6-án a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati döntésével véglegesen lezárta a vitatott olajügyletek nyomán kipattant Kordax kontra vám és pénzügyőrség közigazgatási pert, melyben a felszámolás alatt lévő cég a vámszervek 1995-ben hozott bírságoló határozatait támadta. A felülvizsgálati döntés a korábbi, 1997 tavaszán hozott első, illetve az 1998 nyarán született másodfokú, jogerős ítélettel egybehangzóan törvényesnek és megalapozottnak találta a vámszervek eljárását. Így a cégnek meg kell fizetnie az elmaradt közterheket, az ezek miatt kirótt bírságokat és mindezek kamatait, ami összességében megközelíti a húsz milliárd forintot.

A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati döntésének kihirdetésekor elhangzott: volt olyan eset, hogy a Kordax - a rendelkezésre álló bérmunka-szerződések és vámpapírok szerint - olyan szlovéniai finomítóban dolgoztatta fel az urali kőolajat, amelyről utóbb kiderült, hogy nem is rendelkezik az ehhez szükséges technológiával. Horvát, szlovák és cseh tranzakciók során is több késztermék jött be vám- és fogyasztási adómentesen az országba, mint amennyi az oda kiszállított nyersanyagból egyáltalán előállítható.

(MTI)