Az összes magyarországi szanatórium, a budai Orvostörténeti Múzeum és a Sváb-hegyi Gyermekgyógyintézet, valamint ezek több milliárdot képviselő ingatlanjai is átkerültek volna az eredeti tervek szerint a leköszönő egészségügyi miniszter kezdeményezésére létrehozandó közhasznú társaságba - értesült a Magyar Hírlap.

A lap információi szerint a miniszterelnök kedden jelenti be a Nemzeti Egészség Kht. megalapítását. A korábbi nyilatkozatok alapján itt folytatja majd munkáját Gógl Árpád egészségügyi miniszter, aki egy a lap birtokába került dokumentum szerint néhány héttel ezelőtt még egy jóval jelentősebb vagyonnal rendelkező társaság létrehozásában gondolkodott.

A kht. december 6-ai keltezésű, Gógl Árpád (még mint a tárca vezetője) kézjegyével is ellátott alapítóokirat-tervezete szerint a társaságot az Egészségügyi Minisztériumon és a gazdasági tárcán kívül négy magánszemély jegyezte volna. Ez utóbbiak 100-100 ezer, a két tárca pedig 100-100 millió forinttal szállt volna be a társaságba, melynek törzstőkéjét az Egészségügyi Minisztérium jövőre és azt követően is 1,6 milliárd forinttal, a GM pedig 110, illetve 120 millió forinttal gyarapította volna. A társaság tevékenységi körét a tervezet elsősorban egészségügyi feladatokban jelölte meg, ám "ennek elérése érdekében" olyan tevékenységi köröket is magába foglal, mint az út- és autópálya-építés vagy a csoportos nyugdíjbiztosítás.

Az okirattervezet szerint a balatonvilágosi Club Aliga ingatlanegyüttes, a budakeszi Rehabilitációs Intézet, a Mátrai Állami Gyógyintézet kezelésében lévő ingatlanok, valamint két Budakeszin és két Budapesten található lakóingatlan, illetve irodaház használati joga került volna át 15 évre a kht.-hoz. Önállóan megszűnt, és a kht.-ba olvadt volna viszont az összes magyarországi szanatórium, a budai Orvostörténeti Múzeum, a Sváb-hegyi Gyermekgyógyintézet, valamint az Egészségfejlesztési Kutatóintézet, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet és az Országos Egészségügyi Információs Intézet és Könyvtár.

Legfrissebb információk szerint végül is csak ez utóbbi három, komoly ingatlanértéket nem képviselő intézmény és a jelentős beruházásra szoruló Club Aliga kerül át a kht.-ba, ám ezeknek is csupán a használati és nem a tulajdonjoga. A társaságot az állami szervek közül immár csak az Egészségügyi Minisztérium és három magánszemély jegyzi.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: