Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet fizetett hirdetés jelentetett meg egy holland napilapban arról, hogy Magyarországon a rendőrség rendszeresen gyerekeket kínoz. A hirdetés készítői Magyarországot csak példaként, véletlenszerűen választották. Azzal azonban már nem foglalkozik a nemzetközi szervezet, hogy milyen hatással lesz Magyarország európai integrációjára, illetve az országról alkotott képre a hirdetés. A Belügyminisztérium magyarázatot vár a szervezettől, milyen adatok alapján tették kijelentésüket.

Az Amnesty International holland szekciója olyan hirdetést tett közzé az NRC Handelsblad című holland napilapban, miszerint Magyarországon a rendőrök rendszeresen gyerekeket kínoznak. Az Országimázs Központ tiltakozott a hirdetés miatt.

Szekeres-Varsa Vera, az Amnesty International Magyarország elnöke elmondta, hogy a hír nem tőlük származik, nem tudnak róla, és keresik a kapcsolatot a holland szervezet megfelelő személyével annak érdekében, hogy megtudják, ki indította el az ügyet.

A szervezet holland szóvivője, Rud Bolkas szerint a hirdetésben szerepelhetett volna egy másik ország is, Magyarországot csak példaként, véletlenszerűen választották. A szóvivő elmondta azt is: nem tartozik a nemzetközi szervezet hatáskörébe, hogy azzal foglalkozzon, milyen hatással lesz ez Magyarország európai integrációjára, illetve az országról alkotott képre. Rud Bolkas elmondta, hogy több Hollandiában élő magyar panaszkodott már náluk a hirdetés miatt.

A Belügyminisztérium levélben fordul az NRC Handelsblad című holland lap főszerkesztőjéhez, továbbá az Amnesty International központjához, amelyben választ kér arra, hogy milyen tényanyagon, illetve hiteles forráson nyugszanak a lapban megjelent állítások - tudatta közleményében a Belügyminisztérium, amely szerint a lapban leírt állítások súlyosan vádolják Magyarországot. A hazai szervek, beleértve a Magyar Kisebbségi Ombudsman jelentését is, cáfolják, hogy rendőri brutalitás érne gyerekeket - állítják.
A Belügyminisztérium vezetése a beérkező válaszoktól teszi függővé a jogi lépéseit.

(MTI)

Ajánló:

A szervezet oldala (angolul)