Bocsánatot kér Magyarországtól, s leállítja a magyar rendőrök brutalitását hirdető kampányt az Amnesty International - jelentette be a szervezet magyarországi képviselete. A holland NRC Handelsbladban megjelent felhívás alapja egy 13 éves roma kislány bántalmazása volt.

Egy tavalyi intézkedésnél hat, többségében fiatalkorú romát bántalmaztak a rendőrök, amikor egy 13 éves kislánynak beszakadt a dobhártyája - tudta meg a Magyar Hírlap Horváth Aladártól, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökétől. A bántalmazást az ügyészségi nyomozóhivatal megállapította, de a nyomozás még nem zárult le. Ezzel együtt Horváth szerint nem lehet azt mondani, hogy a magyar rendőrök fogakat vernek ki és kínozzák a cigány gyerekeket.

Az Amnesty International (AI) hirdetése a gyermekek kínzása elleni nemzetközi kampány része - mondta lapunknak az emberi jogi szervezet amszterdami irodájának munkatársa. Különböző jelentésekből - tette hozzá Marc Stolwijk – az derül ki: a magyar rendőrség egyes esetekben kegyetlenül bánt fiatalokkal.

A holland napilapban megjelent fotó ugyan fiktív, de az Amnesty Roma Sajtóközpontnak nyilatkozó másik munkatársa szerint nincs lényeges különbség a hirdetésben "kreatív elemként" használt kitört fog és a beszakított dobhártya között. Kőszeg Ferenc, a Helsinki Bizottság elnöke felvette a kapcsolatot az AI londoni központjával, s a Magyar Hírlapot arról tájékoztatta: a központ várhatóan vizsgálatot indít, s nem zárható ki a hollandok felelősségre vonása.

Szekeres-Varsa Vera, a szervezet magyarországi képviseletének vezetője tegnap közölte: az AI bocsánatot kér Magyarországtól. Kőszeg Ferenc egyébként utalt arra: az 1996-os fogdajelentésük is említést tesz olyan ügyről, amikor egy 16 év körüli, autófeltörésen ért, megbilincselt fiút rugdostak a rendőrök, akinek több foga kitört. Szerinte évi 700-800 feljelentés érkezik rendőri bántalmazás miatt, ám csak az esetek tíz százalékában emelnek vádat. Az 2000. évi országjelentés arra is rámutat: a nem roma letartóztatottak mintegy 20 százaléka, míg a romák 80 százaléka nyújtott be panaszt a nyomozásnál tapasztalt túlkapások miatt.

Vizsgálják a kameruni férfi halálát

Az ügyészségi nyomozóhivatal a Helsinki Bizottság kezdeményezésére megkezdte a feltehetőleg kameruni illetőségű fiatalember halála körülményeinek vizsgálatát. A 30 éves férfi kitoloncolásakor, többórás dulakodás után a Ferihegy 2 repülőtéren veszítette életét a héten. Az ügyet vizsgáló Helsinki Bizottság orvos szakértője tegnap megtekintette a holttestet, s megállapította: az elhunyt valóban szívnagyobbodásban szenvedett. Ez azonban nem indokolja hirtelen halálát – nem kizárt, hogy földre szorították, s ez váltotta ki a légzési, keringési rendellenességet. A fiatalember betegségéről annak ellenére nem tudott senki, hogy a menedékkérőknek orvosi vizsgálaton kell átesniük.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

( 2000. december 22.)