Orosz Sándor szocialista képviselő szerint amennyiben a köztársasági elnök aláírja a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló törvényt, akkor az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul. Orosz szerint a most elfogadott törvény a "fideszes politikusok kollégiumi szobatársainak" érdekeit szolgálja.

Az MSZP szerint a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló, kedden elfogadott törvény - a külső üzletrész-tulajdonosok vagy a szövetkezetek helyett - "a fideszes politikusok volt kollégiumi szobatársai" azon körének érdekeit szolgálja, akik az egykori állami gazdaságok privatizációjában érdekeltek.

Orosz Sándor, a szocialisták agrárpolitikai munkacsoportjának vezetője erről frakciója pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

Szerinte a törvénnyel a fideszes és kisgazda többség az általa preferált személyi körnek akar állami, illetve szövetkezeti forrásból pénzt juttatni ahhoz, hogy megvásárolják az értékesítendő ménesbirtokokat.

Orosz Sándor emlékeztetett arra, hogy az MSZP a jogszabályról alkotmányossági normakontroll kérését kezdeményezte az államfőnél.

- Ha a köztársasági elnök mégis aláírja a törvényt, az MSZP közvetlenül az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve az Országgyűlés elé terjeszti a föld- és üzletrész-tulajdonosokat ért károkért való helytállásról szóló törvényjavaslatát - mondta.

(MTI)