A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) a Magyar Szocialista Párthoz hasonlóan szintén az Alkotmánybíróság előtt támadja meg a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló törvényt, amelyet Mádl Ferenc köztársasági elnök pénteken hirdetett ki.

- Sajnáljuk, hogy az államfő erre a következtetésre jutott, ugyanis véleményünk szerint komoly alkotmányossági gondokat vet fel a jogszabály - mondta Szent-Iványi István, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője az MTI-nek, a köztársasági elnök döntését kommentálva.

Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint korábban azért szorgalmazták, hogy Mádl Ferenc kérje a törvény előzetes normakontrollját az Alkotmánybíróságtól, mert bíztak abban, hogy "az államfő nemzetközileg elismert jogtudósként érzékeli a jogszabályban rejlő alkotmányossági aggályokat".

Az SZDSZ frakcióvezetője jelezte: nézetük szerint jogilag kétséges a törvény, mert megkülönböztetést tesz egyes tulajdonformák között.

Szent-Iványi István elmondta: az SZDSZ álláspontja szerint a jelenlegi szövetkezetek túlnyomó többsége már csak anyagi helyzete miatt sem tud majd eleget tenni a külső üzletrészek megváltását előíró törvénynek.

(MTI)