Várhatóan rövid időn belül a köztéri szipuzást a kábítószerezéshez hasonlóan törvény tiltja majd. A Belügyminisztérium már dolgozik azon a rendeletmódosításon, amely alapján felelősségre lehet majd vonni az oldószerekkel visszaélőket, s tervei szerint jövőre kerülhet parlament elé a tervezet. A változtatást az indokolta, hogy egyelőre semmilyen szabályozása nincs ennek a kérdésnek, jóllehet, az illetékesek szerint legalább a droghasználathoz hasonló veszélyt jelentenek elsősorban a szegényebb tizenévesek körében elterjedt szerek.

A Belügyminisztériumban (BM) már készül az a módosítási tervezet, amely szabályozná és büntetné a köztéri szipuzást, azaz szerves oldószerek bódulatkeltő hatásával való visszaélést. A Kőbányai Önkormányzat és az MDNP helyi szervezete által kezdeményezett változtatás alapján a közterületi alkoholfogyasztással, illetve a drogfogyasztással közel egy kategóriába kerülne ez is, így szabálysértésként pénzbírsággal, illetve elzárással lehet majd szankcionálni.

- Szinte valamennyi tárca bevonásával készül a munkaanyag, s várhatóan jövőre már megvitathatják a módosítási tervezetet a képviselők - nyilatkozta Ring Béla, a BM jogi osztályának illetékese. Az elképzelések szerint a szerves oldószert tartalmazó ragasztók és készítmények forgalmazását, illetve árusítását is felülvizsgálják majd. - Nem kizárt, hogy bizonyos, például korhatári korlátozása lesz annak, kinek adhatnak az eladók oldószereket, ragasztókat s melyek azok a termékek, amelyeket esetleg ki is kell vonni a forgalomból.

- A piacszűkítést, azaz a hozzáférés megnehezítését mindenképp el kell végezni, hiszen ma bármelyik gyerek legálisan hozzáférhet ezekhez a szerekhez, jóllehet, nemegyszer az eladók is pontosan tudják, mire használják majd - mondta Hollósi Csaba alezredes, az ORFK kábítószer- osztályának vezetője. Pedig ezek a szerves oldószereket tartalmazó termékek, például a tapétaragasztó ugyanolyan veszélyeket jelent, mint az alkohol vagy a drog. - A használata tombolási rohamokat idéz elő, törés-zúzást, a gátlások felszabadítását eredményezheti, amit még súlyosbít, hogy éppen a bűncselekményekre amúgy is hajlamosabb rétegek, a legszegényebbek és ráadásul legfiatalabbak közül kerülnek ki a fogyasztók. Velük szemben egyelőre semmilyen szankció nem alkalmazható. Az alezredes becslései szerint országszerte legalább 10 ezren szipuznak rendszeresen, s ők azok, akik ahogy pénzhez jutnak, leginkább a drogosok táborába lépnek, s folytatják emellett szinte mindig a "kényszerbűnözést".

(Népszava)

Ajánló:

A szipuzásról is tájékozódhat