Várhatóan a jövő év februárjában fideszes kezdeményezésre tárgyalóasztalhoz ül a legnagyobb kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoport, az MSZP frakcióvezetője, hogy a következő fél év parlamenti teendőiről egyeztessen.

A megbeszélést Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezte az MSZP-képviselőcsoport vezetőjének írt levelében. A vezető kormánypárt politikusa pénteken elmondta: a találkozón a parlament előtt álló, az integrációs és a kétharmados többséget igénylő törvényalkotási feladatokat tekintenék át Nagy Sándorral, akit nemrégiben választottak meg a szocialista frakció vezetőjévé. Példaként a szervezett bűnözéssel, az önkormányzatokkal és a képviselők jogállásával kapcsolatos törvénymódosításokat említette.
A Fidesz frakcióvezetője február elején, a parlamenti ciklus előtt egyeztetne Nagy Sándorral, az időpontot később határoznák meg.

Szájer szerint a szocialista frakció miatt több alkalommal meghiúsult a törvényalkotás. Szólt arról, hogy 1998-ban, az akkori szocialista frakcióvezető, Kovács László megválasztásakor kezdeményezett hasonló megbeszélést, ez azonban nem hozott eredményt.

"Minden olyan valódi szándék, amely arra irányul, hogy a kormány és az ellenzék viszonya normális, az európai országokban szokásos keretek közé kerüljön, maximálisan találkozik a törekvéseimmel" - mondta Nagy Sándor. Közölte: pozitívan fogadja Szájer kezdeményezését, és kész áttekinteni vele a parlament következő ülésszakával kapcsolatos kérdéseket, jogalkotási feladatokat.

Szerinte "az MSZP-ben eddig is megvolt és a jövőben is meglesz a készség arra, hogy az ország, illetve a jelentős társadalmi csoportok érdekeit szolgáló, az uniós csatlakozással összefüggő kormányzati kezdeményezéseket, előterjesztéseket támogassa". Nagy hozzátette: világossá kell tenni, hogy a Fidesz frakcióvezetője kíváncsi-e az MSZP véleményére is a fontosabb kérdésekben, vagy csak a számára fontos ügyekről akar tárgyalni.

Szerinte, ha valós a szándék arra, hogy egymás törekvéseit kölcsönösen figyelembe vegyék, normalizálódhat a parlamenti légkör, és bekövetkezhet az az időszak, amelyikben a pártok végre nem egymással, hanem az ország ügyeivel foglalkoznak. "Az MSZP nem érdekelt abban, hogy az egyeztetés kudarcba fulladjon" - mondta Nagy, aki a legfontosabbnak azt tartja, hogy "ne folytatódjon a kormányoldal megosztó politizálása".

(MTI)

Ajánló: