Grespik László, a közigazgatási hivatal vezetője szerint a Fővárosi Önkormányzat több olyan rendeletet is hozott, amely törvénysértő. Grespik ismét felhívta a Fővárosi Önkormányzat figyelmét a türelmi zónák kijelölésére vonatkozó kötelességére. Grespik szerint Budapesten tömegesnek tekinthető a prostitúció, így a közgyűlésnek türelmi zónát kell kijelölnie, és legkésőbb 2001. február végéig döntenie kell azokról. Ennek hiányában a közigazgatási hivatal vezetője a közérdek sérelmének megakadályozása végett az Alkotmánybírósághoz fordul.

Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője törvénysértőnek minősítette a Fővárosi Önkormányzat távközlési eszközök elhelyezésével,
tulajdonjogáról és kártalanításával kapcsolatos szabályozását. A hivatal szerint a tulajdonjog korlátozásáért fizetendő kártalanításnak a rendeltetésszerű használat akadályozásának mértékéhez kell igazodnia, amit álláspontjuk szerint esetenként kell megállapítani. Ennek alapján a kártalanítás összegének "díjszerű" megállapítását törvénysértőnek ítélték. A helyzet orvoslására 2001. január 31-ei határidőt állapítottak.

Szintén törvénysértő Grespik László szerint a XIII. kerületi önkormányzatnak a Váci út-Frangepán utca-Teve utca- Papp Károly utca- Róbert Károly körút által határolt területre vonatkozó építési szabályozása, amely lehetővé teszi magas házak építését. A magyarázat szerint a főváros egyes területein magas épület nem, más területein pedig csak kivételes esetben, a kerületi szabályozási terv alapján engedélyezhető. A Fővárosi Közgyűlés július 29-én döntött úgy, hogy nem ért egyet azzal a szabályozási tervvel, amely magas épület építését teszi lehetővé. A XIII. kerületi önkormányzat a Fővárosi Önkormányzat egyetértésének hiányában alkotta meg a szabályozásról szóló rendeletét, ezért az törvénysértő.

(MTI)