Immár bizonyos, hogy a korábbi hercehurca ellenére a kormány nem változtat a jelenlegi hétrégiós országbeosztáson. A főváros álláspontja szerint ezzel nem oldódott meg a kérdés, továbbra is fennáll a veszélye, hogy sok milliárdos uniós támogatástól esik el az ország.

A kormány a két előterjesztett variáció közül azt a megoldást választotta, hogy nem nyúl hozzá a régióbeosztáshoz - tudta meg a Magyar Hírlap Borókai Gábor kormányszóvivőtől. A kérdést egyrészt azért kellett napirendre tűzni, mert az Európai Unió felé csak ideiglenesen nyújtottuk be a jelenlegi felosztást, így a további tárgyalások egyik előfeltétele a véglegesítés. Másrészt az utóbbi időben egyre többen figyelmeztettek arra az eshetőségre, hogy csatlakozásunkkor a Budapestet és Pest megyét magába foglaló központi régió fejlettségi foka meghaladja az uniós GDP-átlag 75 százalékát, így nem lesz jogosult az elmaradott területeknek járó felzárkóztatási támogatásra.

Nem kis összegről van szó, hiszen optimális esetben, ha az egész ország a felzárkóztatandó kategóriába esik, évente 2,2 milliárd euróra, vagyis évi 550 milliárd forintra számíthatnánk. Rendkívül érzékeny veszteséget jelentene az egész ország számára, ha egy ilyen arányú támogatástól elesne a központi régió.

A kormány abban reménykedik, hogy sikerül elérnie, ne változtasson az EU a számunkra kedvező jelenlegi besorolási rendszerén. A főváros ellenben azon a véleményen van, hogy ez csak önáltatás, az uniós bürokrácia mindent elkövet majd, hogy csökkentse a támogatás összegét. Ezért is kérték, hogy a kormány gondolja át a beosztást, és több szegényebb megye átcsoportosításával szorítsa le a központi régió GDP-átlagát.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban által megrendelt vizsgálatok során azonban nem találtak a jelenleginél kedvezőbb beosztást. Attól a variációtól pedig a főváros tartott, hogy Budapestet kiemelnék a központi régióból.

Pataki Pál, a főpolgármester személyes képviselője a regionális tanácsban, a Magyar Hírlap kérdésére kijelentette, a kormány döntésével nem oldódott meg a probléma, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy Magyarország milliárdos uniós támogatástól esik el. A Külügyminisztériumban megtudtuk, hogy a véglegesítésről szóló döntést márciusban juttatják el az unióhoz.

(Magyar Hirlap)