Orbán Viktor a Népszabadságnak beszámolt arról, hogy ő lesz az első, aki a vagyonvizsgáló bizottság előtt aláveti magát az eljárásnak. Utána a kormánytagok, majd az előző kabinet tagjai kerülnek sorra, végül a képviselők. Torgyán József és felesége, Cseh Mária is elmondta, hogy elsőként kívánja bemutatni a bizottságnak vagyonnyilatkozatát.

Helyesnek tartom, hogy minden parlamenti képviselő teljes vagyoni szűrésen megy át. Én leszek az első, aki a vagyonvizsgáló bizottság előtt aláveti magát az eljárásnak, azután a kormánytagok kerülnek sorra, majd az előző kabinet tagjai, és végül ábécérendben a képviselők - mondta csütörtökön Tarpán Orbán Viktor kormányfő.

A miniszterelnök a parlament által a héten létrehozott vizsgálóbizottság munkájától azt várja, hogy átlátható, világos kép alakuljon ki a képviselők vagyoni helyzetéről. Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy az ellenzéki MSZP és SZDSZ, illetve a kormányzati felelősséget vállalt MDF nem delegál tagot a testületbe, Orbán azt válaszolta: ez a munkát nem hátráltatja.

Elsőként kívánja bemutatni a bizottságnak vagyonnyilatkozatát Torgyán József agrárminiszter és Torgyán Józsefné Cseh Mária is - ezt a nyilatkozatát az elmúlt hetekben már többször megismételte az FKGP elnöke.

A kedden elfogadott parlamenti határozat szerint a vizsgálóbizottság kizárólag az országgyűlési képviselők vagyongyarapodását vizsgálhatja. A nem képviselő kormánytagokét, így például Martonyi János külügyminiszterét vagy Demeter Ervin nemzetbiztonsági miniszterét nem.

(OS)