Elkészült az ügyészség olajügyekben végzett tevékenységéről szóló részletes beszámoló, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész elküldött Áder Jánosnak, az Országgyűlés elnökének. A legfőbb ügyész szerint vádemeléssel zárulhatnak az olajtanú vallomása alapján, rendőrök és vámosok ellen indult ügyészségi vizsgálatok. Polt Péter elmondta, hogy februárban kiderül az is, kiket terhel a felelősség a Postabank milliárdos veszteségei miatt.

Polt Péter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az "olajtanúként" elhíresült Nógrádi Zsolt vallomása, illetve a Békés megyei korrupciós ügyek kapcsán eredményes nyomozások zajlanak, sor került több rendőr és vámos meggyanúsítására, és valószínűsíthető, hogy ezek az eljárások a vádemelésig folytatódnak.

A Josip Tot-ügyről szólva Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese megjegyezte, hogy a vizsgálatok eddigi adatai szerint fogalmilag kizárt az adócsalás, illetve csődbűntett azokban az esetekben is, amelyekben hitelekkel, köztartozásokkal terhelt cégeket adott el Schlecht Csaba a horvát férfi útlevelével visszaélő ismeretlen személynek.

- A Postabank vagyonvesztésével kapcsolatos büntetőeljárásban az ügyészség a közelmúltban részletes utasításokkal látta el a nyomozó hatóságokat, és ez alapján várhatóan februárig tisztázódnak a felelősségi pozíciók - mondta Polt Péter.

Tájékoztatása szerint a vesztegetéssel gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő Székely Zoltán volt kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselő ügyében gőzerővel folyik a nyomozás, és nagyon sok bizonyíték gyűlt össze.

A legfőbb ügyész utasítására ejtették a Postabank VIP-listájának nyilvánosságra hozatala kapcsán a Világgazdaság című napilap főszerkesztője és egyik újságírója ellen banktitok megsértése miatt emelt vádat. Polt Péter tájékoztatása szerint több szakmai értekezlet nyomán az ügyészségen arra a következtetésre jutottak, hogy ezt a bűncselekményt újságíró nem követheti el, csak akit a hitelintézeti örvény a banktitok megtartására kötelez.

Polt Péter tájékoztatása szerint a vesztegetéssel gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő Székely Zoltán volt kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselő ügyében gőzerővel folyik a nyomozás és nagyon sok bizonyíték gyűlt össze.

- Ugyanakkor Molnár László kisgazda országgyűlési képviselő esetében, aki ellen sajtóhírek szerint szintén vesztegetés miatt fontolgatja a vádhatóság nyomozás megindítását, nemcsak a legfőbb ügyész aláírása hiányzik a mentelmi jog felfüggesztését kezdeményező iratról - mondta Polt Péter. Hozzátette: jelenleg nincs szó arról, hogy más képviselők ellen is el kívánna járni az ügyészség.

Újságírói kérdésre válaszolva Polt Péter elmondta, hogy az ügyészségnek semmiféle olyan adat nincs a birtokában, amely alátámasztaná azokat az Amnesty International által külföldi lapokban közzétett információkat, melyek szerint magyar rendőrök roma gyerekeket bántalmaznak.

Polt Péter egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Gazdasági Minisztériummal kapcsolatosan a Legfőbb Ügyészséghez érkezett beadvány nyomán megállapították: a tárcánál a jutalmazások és
átszervezések, leépítések során törvénysértés nem történt. Egyes főosztályvezetői, főosztályvezető-helyettesi, illetve osztályvezetői kinevezések során azonban jogsértő módon közigazgatási szakvizsgával nem rendelkező személyeket bíztak meg, ezért a legfőbb ügyész felhívással élt. A szabálytalanságokat idő közben már orvosolták a
minisztériumban.

Az ügyészség ez évi tevékenységét Polt Péter rendkívül eredményesnek nevezte, mind az ügyészségi nyomozások, mind a vádképviselet, a váderedményesség tekintetében.

(MTI)

Ajánló:

(2000.12.01.)