A Fővárosi Bíróság helybenhagyta a Székely Zoltán volt kisgazda parlamenti képviselő és két szakértője előzetes letartóztatásáról hozott elsőfokú döntést - tudta meg a Népszava Sándor Zsuzsától, a Fővárosi Bíróság szóvivőjétől. Így Székely január 15-ig a büntetés-végrehajtás Gyorskocsi utcai épületében marad. A bíróság másodfokon a fellebbezéseket ugyanazokkal az indokokkal utasította el, mint amelyek miatt első fokon elrendelték a letartóztatásokat. Vagyis tartani lehet Székely és szakértői szökésétől, elrejtőzésétől, valamint a bizonyítékok elrejtésétől, illetve a bizonyítási eljárás meghiúsításától.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hete rendelte el Székely Zoltán és két szakértője 30 napos előzetes letartóztatását. Mindhármukat a múlt hét elején vették őrizetbe, a náluk tartott házkutatás után. Az Országgyűlés október 17-én függesztette fel először Székely Zoltán mentelmi jogát, mivel öt nappal korábban a Fővárosi Főügyészség Nyomozó Hivatalának nyomozói és az ORFK munkatársai a Gellért szálló parkolójában tetten érték a képviselőt, amint 20 millió forintot vett át Balla Dánieltől. December 12-én az úgynevezett kazettaügy miatt - Emőd polgármestere magnóra rögzítette, hogy Székely állítólag megpróbálja őt megzsarolni - a parlament másodszor is felfüggesztette Székely Zoltán képviselő mentelmi jogát, és így vesztegetés alapos gyanúja miatt megindulhatott a büntetőeljárás a képviselő ellen.

Futó Barnabás, Székely ügyvédje lapunknak elmondta, hogy fellebbezésének elutasítása után nem tud mást tenni, mint megpróbálja gyorsítani a nyomozati eljárást. Bizonyítási indítványokkal fogja "ostromolni" az ügyészséget, ismételten kérni fogja, hogy végre szembesítsék Székelyt a sértettekkel, illetve mutassák meg az állítólagos hangkazettát. Abban bízik, hogy az eljárás gyors befejezésével védence harminc napnál korábban szabadulhat. Futó elmondta azt is, hogy elrendelték Székely fokozott őrizetét, így a celláján kívül mindig bilincsben kell járnia.

(Népszava)

Korábban:

( 2000. december 20.)