Vádat emeltek Jean-Christophe Mitterrand, a volt francia elnök fia ellen befolyással való üzérkedés, fegyvercsempészésben való cinkosság és közjavakkal való visszaélés címén. Az ifjabb Mitterrand-t csütörtök éjjel letartóztatták.

Az eredetileg újságíró foglalkozású 54 éves ifjabb Mitterrand, aki 1986 és 1992 között az Élysée elnöki palota afrikai ügyekben illetékes tanácsosa volt, a vád szerint kiterjedt kapcsolatai révén segítette elő, hogy a Brenco International fegyverkereskedő cég 1993-94-ben törvénytelen módon fegyvereket szállíthasson az angolai José Eduardo dos Santos elnöknek. Közbenjárása fejében állítólag több százezer frank hálapénzt kapott a cég vezetőjétől, Pierre Falcone-tól.

A fegyvercsempészetbe keveredett cég vezetőjét december elsején tartóztatták le, és már ezen a napon több közismert személyiség lakásán és irodájában tartottak házkutatást a bűnügyi rendőrség nyomozói. Az ügy felderítése során ugyanis Falcone lakásán egy mágneslemezt találtak, amely az ügylettel kapcsolatban számos közéleti szereplő nevét tartalmazta.

Jean-Christophe Mitterrand-én kívül Jacques Attali volt elnöki tanácsadó, a londoni központú Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egykori vezetője, Jean-Charles Marchiani, a Tömörülés Franciaországért (RPF) párt európai parlamenti képviselője és Paul-Loup Sulitzer író is szerepeltek a felsoroltak között. Sulitzert csütörtökön délután Mitterrand-nal együtt idézték be kihallgatásra. A bűnügyi rendőrségtől származó információk szerint az ő vád alá helyezése is folyamatban van.

(MTI)