A MÁV ünnepi menetrendje

A MÁV Rt. a karácsonyi és év-végi ünnepi személyforgalom zökkenőmentes lebonyolítása érdekében több mentesítő vonatot állít forgalomba. Bizonyos vonatok, amelyek amúgy is kihasználatlanok lennének az ünnepek miatt - nem közlekednek. Ezt a vasúti menetrend, illetve a nemrég kiadott 2-es számú pótfüzet is részletesen tartalmazza.

A magyar vasútvonalakon a karácsonyi és év-végi ünnepek miatt változik a személyközlekedés rendje is. December 23-án a szabadnapra, december 24-én és 25-én a munkaszüneti napra, december 26-án a hét első munkanapját megelőző napra (vasárnapra), december 27-én a hét első munkanapjára érvényes a vasúti menetrend. December 29-én a hét utolsó munkanapjára, december 30-án a szabadnapra, december 31-én a munkaszüneti napra, 2001 január elsején a hét első munkanapját megelőző napra (vasárnapra), január 2-án pedig a hét első munkanapjára (hétfőre) érvényes menetrend szerint közlekednek a személyszállító vonatok.

A MÁV az utazási igényeknek és szokásoknak megfelelően - december 21-január 2 között több mentesítő vonatot állít forgalomba. A haza- és visszautazási csúcsidőszakban - december 21-22-26-án, majd január 1-jén és 2-án - a nagy forgalmú vasútvonalakon a szerelvényeket a szokásosnál több kocsival indítják. Ezért is kéri a MÁV Rt., hogy lehetőleg elővételben váltsák meg menet- és helyjegyeiket. Így a vasút előzetesen felmérheti a várható utazási igényeket. Főként az InterCity (IC) vonatok hely-igényét tudják ilyen formában felmérni, s ennek megfelelő kocsit a vonathoz akasztani.

December 23-án mentesítő vonat indul a Déli pályaudvarról Tapolcára 7.10 órakor. A Nyugati pályaudvarról a 17.05 órakor induló Corona nemzetközi gyors közvetlen vonatrészt továbbít Nyíregyházára. A vonat nyíregyházi része Püspökladányból 19.35 órakor indul tovább, csak Hajdúszoboszlón és Debrecenben áll meg. A Makóra közlekedő vonat ezért 17.10 órakor indul a Nyugatiból. Ezen a napon InterCity indul Nyíregyházáról a Nyugati pályaudvarra 18.15 órakor és a Nyugatiból Nyíregyházára 19.00 órakor.

December 24-én mentesítő járat indul a Keleti pályaudvarról Miskolcon át Sátoraljaújhelyre 7.10 órakor, a Nyugati pályaudvarról Debrecen érintésével Nyíregyházára 7.15 órakor.

December 25-én a Keleti pályaudvarról Miskolcra 11.00 órakor induló Borsod IC, illetve a Miskolcról Budapestre 9.00órakor induló Sajó IC december 25-én nem közlekedik.

December 26-án mentesítő vonat indul Miskolcról a keleti pályaudvarra 17.25 órakor, Püspökladányból a Nyugati pályaudvarra 16.39 órakor, Nyíregyházáról a Nyugati pályaudvarra 15.39 órakor gyors, 17.15 órakor IC-mentesítő, a nyugati pályaudvarról pedig Szegedre 19.30 órakor megy vonat.

December 29-én mentesítő vonat indul a keleti pályaudvarról Miskolcra 16.00 órakor és 17.55 órakor. Ezen a napon a Nyugati pályaudvarról 17.05 órakor induló Corona nemzetközi gyors közvetlen vonatrészt továbbít Nyíregyházára. A vonat nyíregyházi része Püspökladányból 19.35 órakor megy tovább, csak Hajdúszoboszlón, Debrecenben áll meg. A Makóra közlekedő járat ezért 17.10 órakor indul a Nyugati pályaudvarról.

December 30-án forgalomba állítják a Nyíregyházáról Budapestre 18.15 órakor, illetve a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára 19.00 órakor induló InterCity vonatot.

Az új esztendő első két napján, tehát 2001.január elsején és másodikán is közlekednek mentesítő vonatok, így például Nyíregyházáról, Szombathelyről, Miskolcról, Püspökladányból, Pécsről a fővárosi pályaudvarokig. Ezek részletes menetrendjét a MÁVINFORM idejében közli az utazókkal.

A részletes menetrendről a pályaudvarokon, illetve a MÁV-menetjegyirodákban érdeklődhetnek. Telefonon hívhatják a budapesti központi tudakozót, amelynek telefonszáma: 461-54-00 (belföldi), 461-55-00 (nemzetközi). A MÁVINFORM itt hívja fel a figyelmet arra is, hogy a MÁV Menetjegyiroda - Budapest VI. ker. Andrássy út 63. sz. - december 27-től december 29-ig zárva tart, január 2-n nyitnak ki újra.

(OS)

Ajánló:

A MÁV intelligens vasúti meneterendje.