Figyeljünk oda a hajléktalanokra

Bár az igazán kemény tél még el sem kezdődött, a fővárosban már négyen fagytak meg. A budapesti rendőrfőkapitány nemrégiben elrendelte, hogy a rendőrök fokozott figyelemmel járjanak el a közterületeken tartózkodó hajléktalanokkal. Ha szükséges, értesítsék a mentőket vagy melegedőbe, karitatív szervezetek segélyhelyeire szállítsák őket.

A fővárosban talált, erősen lehűlt betegeket a Péterfy kórház sürgősségi belgyógyászatán kezelik. Az osztály főorvosa, dr. Zacher Gábor arra hívja fel a budapestieket, jobban figyeljenek embertársaikra.

Az idén hosszú, szinte egybefüggő szabadnapokkal ér véget az év, s ezek az időszakok a legveszélyesebbek a hajléktalanok számára. Az emberek pihennek, kevesen járnak az utcákon, sokszor későn fedezik fel azokat, akik a szabad ég alatt éjszakáznak. Pedig az idejében kórházba kerülőknek még van esélyük a felépülésre. A főorvos kéri: aki olyanokkal találkozik, akikről látható, hogy nincs otthonuk, esetleg kartonból eszkábált búvóhelyeken alvóra bukkannak, értesítsék a mentőszolgálatot vagy a rendőrséget, hogy ne történhessen több fagyhalál.

Ingyenkonyhák az ünnepek alatt a fővárosban

(Népszava)