A három legfőbb közjogi méltóság találkozott karácsonykor

Mádl Ferenc köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János, az Országgyűlés elnöke fejtette ki gondolatait az ország jelenéről és jövőjéről. A három legfőbb közjogi méltóság a Magyar Televízió vendégeként az operaházbeli karácsonyi gálakoncert után találkozott, kedd este.

Az Évzáró, évszázadzáró, évezredzáró címet viselő műsorban Mádl Ferenc arról szólt, hogy a 2000. év vége egyfajta számvetésre készteti az embereket. Elmondta, a közeljövőben nyolc-tíz barátjával elvonul egy nyugodt, csendes helyre, hogy végiggondolják: mi áll Magyarország előtt - többek között - a gazdaság, a kultúra és a külpolitikai területén. A köztársasági elnök a tennivalók közül kiemelte az európai uniós csatlakozás kihívásait, a társadalmi problémákat, ezek közül is a szegénység elleni küzdelmet, illetve a roma népesség gondjait.

Orbán Viktor
Magyar nézőpontból a XX. századot elveszítettük, de a XXI. századot meg fogjuk nyerni - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő úgy vélekedett: a XXI. század két meghatározó erénye a vállalkozó szellem, illetve a dolgozni tudás lesz, amelyekben a magyarok már bizonyítottak.
A miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy nem lehet csak észérvekkel számvetést készíteni. Mint fogalmazott, ha valaki ennek az esztendőnek a jelentőségét magáévá akarja tenni, akkor nem elegendő csupán felidézni a tényeket, hanem ezeket egy "belső hang" segítségével mélyen át is kell élni. A kormányfő szavai szerint az igazi változások mindig belülről indulnak el, azokhoz nem elegendő a politika és a gazdaság akarata, illetve eredményei, a megvalósításhoz az emberek belső meggyőződése kell.

Áder János az Országgyűlés elmúlt tízéves munkájáról szólva elmondta, hogy a törvénykezés "erőltetett menetét" lényegében maga mögött hagyta a parlament, ennek utolsó szakasza 2002 tavaszáig befejeződik. A házelnök, az uniós jogharmonizációhoz szükséges jogszabály-alkotást jelölte meg az Országgyűlés előtt álló legfontosabb feladatként 2002 tavaszáig. Áder bízik abban, hogy ez a törvényalkotási folyamat sikeres lesz. Mint mondta, a lélektani előfeltételei megvannak a munkának, hiszen 1990 óta a parlamenti pártok között nincs vita abban a kérdésben, hogy Magyarország csatlakozzon-e az Európai Unióhoz.
Ehhez kapcsolódóan Mádl Ferenc a parlamenti pártok nagyobb politikai együttműködését szorgalmazta az európai uniós csatlakozáshoz szükséges további törvénymódosítások érdekében.

(MTI)