Februártól vizsgálhatják a Torgyán-vagyont

Várhatóan csak februárban kezdheti meg munkáját a Torgyán házaspár vagyonát vizsgáló testület. A mentelmi bizottság ugyanis az ügyben két másik országgyűlési testülettől kért állásfoglalást. A felkért testületek azonban az idén már nem tanácskoznak. A képviselők vagyongyarapodását vizsgáló, januárban megalakuló bizottság csak akkor nézheti meg elsőnek az előző, illetve a mostani kormány tagjait, ha ők soronkívüliséget kérnek. A képviselők a vizsgálat rájuk vonatkozó részét nyilvánosságra hozhatják majd.

Dornbach Alajos (SZDSZ) szerint nincs sok remény arra, hogy a mentelmi bizottságon belül létrehozandó testület még az idén megkezdhesse a munkáját. Legkorábban csak februárban alakulhatnak meg. Az ügyrendi, illetve az alkotmányügyi bizottság ugyanis az idén már nem, várhatóan csak jövőre tárgyalja meg a Torgyán házaspár összeférhetetlenségi ügyét vizsgáló bizottság működéséről feltett kérdéseket. Válaszukig pedig nem alakulhat meg az új testület. A mentelmi bizottság kormánypárti tagjai azért döntöttek úgy, hogy a két testület állásfoglalását kérik, mert úgy vélik, a házszabály és a képviselői jogállásról szóló törvény ellentmond egymásnak. Az utóbbi ugyanis megengedi, hogy a mentelmi bizottság betekinthessen a képviselők vagyonnyilatkozatába, míg a házszabály erre nem ad lehetőséget.
Dornbach úgy véli, abban az esetben, ha a mentelmi bizottság az idén mégis megkapná a választ a kérdéseire, az új albizottság akkor sem kezdhetné meg a munkáját. Az Országgyűlés ugyanis még nem módosította a házszabályt, így a bizottság nem tekinthet be a képviselők titkos vagyonnyilatkozatába.
A képviselők vagyongyarapodását vizsgáló - Torgyán József által javasolt - bizottság már januárban elkezdi a munkáját, de elképzelhető, hogy csak júniusban derül ki, megfelel-e a valóságnak a képviselők vagyonbevallása. Mint arról a Népszava beszámolt: a nyári szünet előtt készül el ugyanis a bizottság jelentése. Ha az új testület tagjai úgy döntenek, akkor korábban is nyilvánosságra hozhatják a határozatokat. De a képviselőknek is joguk van arra, hogy a rájuk vonatkozó vizsgálat eredményét nyilvánosság elé tárják - tudta meg a Népszava Répássy Róberttől, az új testület fideszes elnökétől.
Orbán Viktor miniszterelnök már bejelentette, hogy soronkívüliséget kér a testülettől, utána a kormánytagok következnek, majd az előző kabinet tagjai, végül ABC-sorrendben a képviselők. Ezt egyébként az eredeti Torgyán-féle javaslat tartalmazta, amit Répássy úgy dolgozott át, hogy a bizottság beosztástól függetlenül ABC-sorrendben vizsgálódik. De bárki soronkívüliséget kérhet. Ezt megtette már a miniszterelnökön kívül Torgyán József is.
Répássy egyébként egyetért Orbán elképzelésével, de szerinte az csak akkor valósulhat meg, ha a kormánytagok, illetve az előző kabinet tagjai maguk kérik a soronkívüliséget.

Pungor András

(Népszava)