Félbeszakad a kórházi ágyszámleépítés

A törvény szerinti hétezer helyett végül is csupán háromezerrel csökken a kórházi ágyak száma januártól. További nyolcszáz fővárosi és orvosegyetemi férőhely finanszírozása még bizonytalan, erről már az egészségbiztosító új vezetőjének, illetve az új egészségügyi miniszternek kell döntenie. Mikola István az ágyszámcsökkentési törvény visszavonását fogja kezdeményezi.

A jelenleginél háromezerrel kevesebb, összesen 81 ezer ágyon gyógyíthatnak betegeket jövőre a magyarországi kórházakban. Az 1996-ban született törvény alapján végrehajtott ágyszámcsökkentés elsősorban a csecsemő- és gyermek-, a szülészeti és nőgyógyászati, a bőr- és nemibeteg-, az ortopédiai, a szemészeti, az urológiai, valamint a fül-orr-gégészeti osztályokat érinti. Az eddiginél ugyanakkor több olyan ágy áll majd rendelkezésre, amelyeken krónikus és rehabilitációra szoruló betegeket kezelhetnek - nyilatkozta az MH-nak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője, Donkáné Verebes Éva.
Az eredeti tervek szerint az idei több mint 84 ezerrel szemben 2001-ben már csak 76 805 kórházi ágyon folyhatott volna az egészségbiztosító által finanszírozott gyógyítómunka. A jogszabály azonban, amelynek végrehajtását 1998-ban az akkori miniszter, Gógl Árpád egy évre felfüggesztette, az intézménytulajdonosok és az orvosszakma körében is nagy ellenállást váltott ki. Állásfoglalások és nyílt levelek születtek, míg végül az egészségügyi miniszter ígéretet tett arra: minden ésszerű igényt teljesít. A jogszabály ugyanis lehetőséget ad arra, hogy indokolt esetben a szakminiszter a törvényben foglaltnál nagyobb kapacitás befogadását is engedélyezze.
Az egyeztetések nyomán a megszüntetendő ágyak száma az eredeti hétezerről végül is háromezerre apadt. Ennyi ágytól kellett volna megválniuk a kórházaknak eredetileg Budapesten és Pest megyében, ám végül itt is alig másfél ezerrel csökken várhatóan a férőhelyek száma. - Biztos számot azért nem lehet tudni - mondta az MH-nak az egészségbiztosító főosztályvezetője -, mert Gógl Árpád az utolsó pillanatban felülbírálta az addigi megegyezéseket, és nyolcszázzal több kórházi ágyat engedélyezett, elsősorban a fővárosban és az orvosegyetemi klinikákon. Ezekre azonban csak akkor köthet szerződést az intézménytulajdonosokkal a tb, ha ezzel az új miniszter és az egészségbiztosító új főigazgatója is egyetért - közölte Donkáné Verebes Éva.
Mikola István új egészségügyi miniszternek várhatóan nem lesz kifogása a kórházi ágyak megtartása ellen. A január 1-jén hivatalba lépő tárcavezető már bizottsági meghallgatásakor is úgy nyilatkozott, hogy a kórházi ágyak csökkentéséről szóló törvény alkalmatlan az egészségügyi struktúra átalakítására, ezért azt vissza kell vonni.
Mikola úgy vélekedett: az ellátószerkezet ésszerűsítését az intézmények finanszírozásával kell elérni, ennek első lépéseként pedig a rendelőintézeteknek ugyanazért a tevékenységért ugyanakkora pénzt kell kapniuk a tb-től, mint a kórházaknak. Akkor ugyanis nem kerülnek feleslegesen kórházba a betegek, akiknek a gyógyítása jelenleg jobban megéri a kórházaknak, mint a rendelőknek.
A szaktárca információs központjának adatai szerint a magyarországi kórházi ágyakon évente több mint kétmillió beteget ápolnak. A kezelések átlagosan hét napig tartanak, tavaly az összes beteg több mint 15 millió napot töltött kórházban.


Ismét hitelből fizetik a 13. havi bért

Ahogyan már évek óta, az idén is kölcsönből fizeti dolgozói 13. havi bérét a kórházak döntő része. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője, Donkáné Verebes Éva szerint a kért előleg összege várhatóan eléri majd a 10 milliárd forintot, ami a 153 kórház esetében egy havi bér felét teszi ki. Ez persze nem jelenti azt, hogy az összes kórház igénybe veszi majd a hitelt, bár a Kórházszövetség elnöke szerint ma már alig van olyan intézmény, amely év közben képes lett volna ezt a pénzt kigazdálkodni. Az intézmények költségvetése ugyanis eddig még soha tartalmazta a közalkalmazotti törvény szerint kötelező 13. fizetés fedezetét. Két évvel ezelőtt még mintegy száz kórház kért előleget az OEP-től, szövetségük tudomása szerint viszont tavaly már az intézmények 90 százaléka kényszerült erre. A kölcsönt négy hónap alatt kell visszafizetniük.

Haiman Éva

(Magyar Hirlap)