Boros Imre a kormánytagok között a legeminensebb, míg Torgyán József a legtöbbet hiányzó miniszter - ez derül ki a kancellária honlapján lévő adatokból. A földművelésügyi tárca vezetője az idei kormányülések kétharmadán nem jelent meg. Sokat hiányzott Dávid Ibolya igazságügyi és Szabó János honvédelmi miniszter is.

Az elmúlt két és fél évben százhárom ülést tartott a kormány - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal internetes honlapján lévő adatokból. A statisztikák sorából négy miniszteri értekezlet résztvevőinek névsora hiányzik. A százegy dokumentált tanácskozás adatai azt mutatják, hogy a legtöbbször Torgyán József, legkevesebbszer pedig Boros Imre hiányzott a kormányülésről. A Magyar Hírlap által készített összesítés szerint a földművelésügyi miniszter a kormányülések alig felén vett részt: az elmúlt két és fél év (1998. július 7.-2000. december 19.) százhárom kormányüléséből mindössze ötvenöt tanácskozáson volt jelen személyesen és negyvennyolcról hiányzott. Dávid Ibolya igazságügyi miniszter harminckilenc értekezletről maradt távol, míg Szabó János, a honvédelmi tárca feje huszonnégyről. Emellett mindhárom miniszterrel többször is előfordult, hogy csupán a kormányülés egy részén vett részt, s a továbbiakban a politikai, esetleg a közigazgatási államtitkára helyettesítette.

A legkevesebbet Boros Imre PHARE-koordinációt ellátó tárca nélküli miniszter mulasztott: két és fél év alatt mindössze két tanácskozásról hiányzott. Járai Zsigmond, a pénzügyi tárca vezetője hat, Stumpf István kancelláriaminiszter és Gógl Árpád egészségügyi miniszter hét-hét értekezleten nem volt jelen. Viszonylag kevésszer, másfél esztendő alatt háromszor hiányzott Hámori József egykori kultuszminiszter. Katona Kálmán volt közlekedési miniszter két év alatt hatszor, Kövér László volt titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter pedig négyszer mulasztott kormányülést.

Az Orbán-kormány megalakulása óta mindössze nyolc olyan kabinetülés volt, amikor valamennyi miniszter megjelent. Orbán Viktor miniszterelnök egyszer hiányzott: 1999 novemberében térdműtétje miatt kényszerült távolmaradásra. A kormányülést Kövér László, a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter vezette.

A legfegyelmezettebbek 1998-ban voltak a miniszterek: a 26 kormányülésről négyen egyszer sem hiányoztak (Stumpf István, Járai Zsigmond, Boros Imre, Deutsch Tamás sportminiszter és Harrach Péter, a szociális tárca vezetője). Torgyán József és Dávid Ibolya az első évben 6-6 mulasztást könyvelhetett el, míg Chikán Attila volt gazdasági miniszter ötöt.

Tavaly a földművelésügyi miniszter már 18, az igazságügyi tárca feje pedig 16 kormányülésen nem vett részt a negyvenből. Szabó János tizenegy, Martonyi János külügyminiszter kilenc, Chikán Attila pedig hét miniszteri értekezletet mulasztott. Stumpf István és Boros Imre valamennyi tanácskozáson megjelent.

Ebben az évben 37-szer ülésezett a kormány. Torgyán József az értekezletek kétharmadán, huszonnégy tanácskozáson nem vett részt. Dávid Ibolya tizenhétszer, míg Szabó János tízszer hiányzott. Matolcsy György, a gazdasági tárca irányítója és Pintér Sándor belügyminiszter egy-egy kormányülésen nem volt jelen. Gógl Árpád, Boros Imre és Demeter Ervin titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter két-két miniszteri értekezletet mulasztott.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: