Meg akarja duplázni a szerződéses katonák számát a hadsereg

Az évek óta sikertelen toborzások ellenére jövőre a szerződéses katonák számának megduplázására számít a honvédség. A szövetségnek tett vállalásaink szerint a felajánlott egységekben szerződéseseknek kellene szolgálniuk, a külföldi missziókba nem mehetnek sorkatonák, ám a jelenleg keretet is csak félig töltötték fel.

- A Honvédelmi Minisztérium a következő évben 3000-3500 szerződéses katonát szeretne a hadsereg állományába felvenni, elsősorban azokhoz a katonai szervezetekhez, amelyeket Magyarország NATO-együttműködésre ajánlott fel - nyilatkozott a honvédelmi miniszter a tárca jövő évi terveit ismertetve az MTI-nek.
A hadsereg évek óta sikertelenül toboroz jelentkezőket, a keretet soha nem sikerült feltölteni. Jelenleg is a mintegy hatezer helyből minden második üres, annak ellenére hogy a NATO-nak tett vállalásunk szerint a felajánlott erőkben a sorkatonák helyett szerződésesek szolgálnának, és külföldi missziókba sem mehetnek olyan fiatalok, akik állampolgári kötelezettségüknek tesznek eleget. Jelentkezőkben nincs hiány, ám óriási az elvándorlás.
A tárca vezetője elmondta: jövőre lehetőség nyílik arra, hogy szerény mértékben a szerződéses katonák illetményét és juttatásait is emeljék.
A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a tárcának márciusig kell elkészítenie koncepcióját a szerződésesekről. Eszerint a három-öt éves megállapodás aláírásakor százezer forint feletti összeget kapna kézhez a jelentkező, amelyet vissza kellene fizetnie, ha idő előtt távozik a seregből. Az illetmény jelentős emelésére nem számíthatnak, hiszen akkor a tiszthelyettesi és tiszti fizetéseket is növelni kellene, ám az egyéb juttatások (ingyenes étkeztetés, ruhapénz) kedvezően változnának. Jogszabályban biztosítanák a szerződésesek jobb elismerését is a szervezeten belül. A lehetőség vonzóbbá tételét remélik attól is, hogy megindul a laktanya-rekonstrukciós program, ezzel javulnak a szerződésesek munka- és életkörülményei. A hivatásosokat érinti, hogy jövőre folytatódnak az idén megkezdett lakásépítések és -vásárlások: 2001-ben 130 új lakás építését és 40 vásárlását irányozta elő a tárca - közölte a miniszter. Jelenleg 2500 lakásigénylést tartanak nyilván a hadseregben.
Magyarország NATO-értékelése összességében kedvező, ám valóban vannak elmarasztaló megnyilvánulások - ismerte el a honvédelmi miniszter. Szabó János megerősítette a Magyar Hírlap korábbi értesülését, hogy az észak-atlanti szövetség szerint a magyar költségvetés keveset fordít honvédelemre, és a technikai fejlesztéseket nagyon elodázzuk. Ez utóbbi egyik legköltségesebb eleme a légierő fejlesztése. Szabó bejelentése szerint a nemzetbiztonsági kabinet január tizedike után foglalkozik majd a MiG-29-es gépek felújításával. A döntés nem halasztható tovább, a repülők üzemideje ugyanis lejár. A nemzetbiztonsági kabinet azt a feladatot szabta a szaktárca számára, hogy egy rövid és egy hosszú távú légierő-fejlesztési programot dolgozzon ki. A hosszú távú programot - amelyben már szerepel a használt vagy akár az új repülőgépek beszerzésének lehetősége is - június 30-áig dolgozza ki a szaktárca.

(Magyar Hirlap)