Működésképtelenné vált szerdán a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács, mivel a szervezetet második alkalommal tették határozatképtelenné az ülésről kivonuló tagok. A jogviták és a kivonulások hátterében pártcsatározások állnak. Mindaddig, amíg a szervezet működésképtelen, nem születhetnek döntések a különböző területfejlesztési támogatásokról sem.

A szerdán Zalaegerszegen tartott ülést megelőzően december 20-án tanácskozott a testület. Az ülésről akkor Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere kivonult, mert úgy vélte: a zalai kistérségi társulások jogszerűtlenül választottak új tagokat a testületbe.

A szerdára összehívott új ülésen megismétlődött a korábbi jelenet, azzal a különbséggel, hogy most a fölművelési tárca vezetőjét képviselő Zakó László és Kiss Bódog Zoltán, a Zala Megyei Földművelésügyi Hivatal vezetője jelentette be, hogy addig nem kíván részt venni a tanács munkájában, míg a kistérségi képviselők legitimitásával kapcsolatos vita nem tisztázódik.

- A viták hátterében az áll - állította a határozatképtelenné vált ülés utáni sajtótájékoztatóján Varga László, a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács szocialista párti elnöke -, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Párt és néhány prominens képviselője a területfejlesztési tanácsban is egyértelmű túlsúlyra törekszik.

Varga László közölte: ez a túlsúly meg is volt mindaddig, amíg a kistérségi társulások három delegáltja közül az egyik mindig a kormánypártok mellett szavazott, ám amikor a társulások december 18-ai ülésükön három új tagot választottak a testületbe, ötre csökkent a kormánypárt és ötre nőtt az ellenzéki pártokhoz közel álló tagok száma.

A kistérségi képviselőkről szóló vita ugyanakkor nem kizárólag politikai jellegű, az ezzel kapcsolatos álláspontok jogi vonatkozásban is különböznek.

Gyimesi Endre szerint a kistérségek megbízottainak mandátuma az önkormányzati ciklus végéig tart, és a tagsági jogviszony a tanács döntésével jön létre, ezért nem lehet bármikor lecserélni a megbízottakat.

Varga László véleménye viszont az, hogy a tagsági viszony létrejötte kizárólag a képviselt akaratának a függvénye, a tanács nem bírálhatja felül a kistérségek álláspontját.

Az ismételten feloszlatott területfejlesztési tanács most a közigazgatási hivatal, az Országos Területfejlesztési Tanács, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontját várja ebben a kérdésben.

A kérdés tisztázásáig nem születhet döntés különböző területfejlesztési támogatásokról sem.

(MTI)