Agyhártya-gyulladásos csecsemőt kezelnek Debrecenben

Debrecenben agyhártyagyulladással kezelnek egy kisfiút. A kórház osztályvezető főorvosa szerint semmi nem indokolja a tömeges, pánikszerű védőoltásokat, mivel ezeknek a megbetegedéseknek a száma nem több, mint korábban.

Agyhártyagyulladással kezelnek egy 4 hónapos debreceni kisfiút a helyi egyetem orvostudományi centrumának gyermekklinikáján - tájékoztatta Tarsoly Zoltán osztályvezető főorvos az MTI-t csütörtökön.

Az ÁNTSZ Hajdú-Bihar megyei szervezete járványügyi vezetőjének tájékoztatása szerint a megbetegedést a meningococcus baktérium B típusa okozta.

A csecsemőt karácsonykor szállították kórházba, azóta a gondos kezelés eredményeként sokat javult az állapota.

Tarsoly Zoltán elmondta azt is, hogy a beteg környezetében - akiknél indokolt volt - azonnal biztosították a megfelelő antibiotikumokat.

A tiszti főorvos szerint - bár oltóanyagot lehet kapni - semmi nem indokolja a pánikszerű védőoltásokat, ugyanis a meningitisfertőzések száma nem több, mint amennyi az elmúlt évtizedekben volt.

- Hajdú-Bihar megyében az idén 6000 fertőző megbetegedést regisztráltak, amiből mindössze 8-at okozott meningococcus baktérium - mondta a főorvos.

Tarsoly Zoltán példaként a májgyulladást említette, amely több embernek okozza halálát, mégis kevesebben keresik az évek óta kapható védőoltást ellene, mint az agyhártyagyulladás ellen.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.28.)