A januártól hivatalba lépő pénzügyminiszter hangsúlyosabb szerepet szán minisztériumának

Varga Mihály, a januárban hivatalba lépő pénzügyminiszter csütörtökön elmondta, hogy a költségvetést érintő tárcaközi egyeztetéseken a pénzügyi tárca az eddiginél határozottabb álláspontot képvisel majd. Varga Mihály szerint a pénzügyi tárca több esetben is passzív, döntést követő magatartást tanúsított.

Varga Mihály, a januárban hivatalba lépő pénzügyminiszter a minisztérium passzív magatartására példaként a költségvetéssel kapcsolatos tárcaközi egyeztetéseket említette. Elmondta: korábban a tárcának az volt az álláspontja, hogy a pénzek felhasználásába nem szólnak bele, csak a rendelkezésre álló keretet biztosítják. "Ezzel szemben úgy gondolom, hogy ezentúl sokkal intenzívebb egyeztetésre lesz szükség a minisztériumokkal" - közölte a leendő pénzügyminiszter.

Varga Mihály elmondta: a piaci szereplők számára
felértékelődött a kormányzati előrejelző munka, és a
követelményeknek csak egy szervezetileg és létszámban is megerősített részleg felelhet meg.

Varga Mihály a Járai Zsigmonddal kialakult jó kollegiális kapcsolatot megfelelő alapnak tekinti a jegybank és a Pénzügyminisztérium partneri viszonyának kialakításában. Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt időszakban is egyetértés volt a PM és a jegybank között a monetáris politikát érintő kérdésekben, bár a viszonyt néhány ügy beárnyékolta. Varga Mihály utalt a CW Bank esetére, amelyben a PM a jegybankétól eltérő álláspontot képviselt.

A januárban hivatalba lépő pénzügyminiszter elmondta, hogy jövőre olyan mértékű támogatást szán a költségvetés kutatás-fejlesztésre, amilyenre az elmúlt tíz évben nem volt példa. Varga Mihály közölte, hogy az egészségbiztosítási alap költségvetését a PM a jövőben is szigorúan
ellenőrzi majd, annak ellenére, hogy az alap felügyelete a pénzügyi tárcától az Egészségügyi Minisztériumhoz kerül.

(MTI)