A Kossuth téri sortűz egyik kormányőrének ügye átkerült a Fővárosi Főügyészséghez

Felfüggesztette a Budapesti Katonai Ügyészség az 1956-os Kossuth téri sortűz ügyében indított nyomozást. A katonai ügyészség E. József volt kormányőr őrnagy ügyét elkülönítette, és a Fővárosi Főügyészséghez helyezte át. A Kossuth téri sortűz ügyében dokumentumokat kérnek az Oroszországi Föderáció Legfőbb Ügyészségétől.

A Deport '56 nevű szervezet által tett feljelentés alapján a Kossuth téri sortűz ügyében indított nyomozással kapcsolatban a katonai
ügyészség az ismeretlen tettesek ellen indított bűnügytől elkülönítette és a Fővárosi Főügyészséghez áthelyezte E. József ügyét. A volt kormányőr őrnagyot a katonai ügyészség emberiség elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatta, és ellene lefolytatta a nyomozást.

E. József az 1956-os események során a Kossuth téren állomásozó szovjet páncélos szállító jármű sorozatlövő fegyverét működtető szovjet katonával együtt, külön tűzparancs nélkül, géppisztollyal több sorozatlövést adott le, a menekülő fegyvertelen tömegből többen meghaltak, illetve megsebesültek. E. József ekkor a Belügyminisztérium alárendeltségében működő kormányőrség hivatásos tagja volt.

A katonai ügyészség azzal indokolta E. József ügyének áttételét a Fővárosi Főügyészséghez, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a kormányőrség tagjai a rendőrség állományába tartoznak.

(MTI)