Bánk szerint nem teljesen úgy alakult a 2000-es év, ahogy a kisgazdák várták

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a kisgazda parlamenti frakció csütörtökön. Bánk Attila frakcióvezető ezen elmondta, hogy a képviselőcsoport majdnem mindegyik kitűzött célját teljesítette, és a kisgazda képviselők színvonalas munkát végeztek a parlamentben. A 2000-es év azonban nem a kisgazdák éve volt.

A Független Kisgazdapárt parlamenti frakciója teljesítette a 2000-ben rá háruló feladatokat - jelentett ki Bánk Attila. A frakcióvezető felidézte: ez az esztendő úgy indult, hogy a kisgazdapárt éve lesz, de később nem teljesen így alakult, bár a képviselőcsoport által megfogalmazott célok közül majd mindegyiket teljesítették.

Az idei év elsődlegesen fontos feladatának az európai jogharmonizációt, illetve a mezőgazdasággal kapcsolatos törvényalkotást tekintette az FKGP-frakció - közölte Bánk. A politikus úgy vélekedett: a képviselőcsoport színvonalas munkát végzett a parlamentben.

Ezt bizonyítja az is, hogy a parlamenti statisztikák szerint a napirenden kívüli kérdésekben az FKGP mindössze 7 perccel szerepelt kevesebbet, mint az MSZP-frakció, amely pedig háromszor nagyobb létszámú - fogalmazott. Bánk szerint a kétéves költségvetés megszavazásával az FKGP teljesítette a frakcióhoz fűzött koalíciós elvárásokat.

A frakcióvezető kudarcként értékelte, hogy a korábbi nyugdíjkorhatár visszaállítására irányuló indítványukat nem tárgyalta az Országgyűlés és a Nemzeti Földalapról szóló törvény elfogadására sem került sor az idén.

A frakció létszámával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a vesztegetési ügybe keveredett Székely Zoltánt példás gyorsasággal, 12 órán belül kizárták a képviselőcsoportból.

Lányi Zsolt, az FKGP alelnöke a közvélemény-kutatási eredményekről szólva azt mondta: a párt választói nem érzékelik azt a parlamenti matematikát, hogy a koalíción belül az FKGP a kisebbik partner, így nem mindig tudja érvényesíteni elképzeléseit. ''Biztos vagyok abban, hogy a kisgazdapárt 2002-ben is meghatározó erő lesz; 10 százalékot elérünk a választásokon'' - közölte a kisgazda politikus.

A hét végére tervezett kisgazda elnökségi munkaértekezletre vonatkozó kérdésre válaszolva Lányi Zsolt kijelentette: egyetértenek azzal, hogy parlamenti időszakon kívül is kell országos elnökségi ülést tartani.

A Népszabadság csütörtöki információjával kapcsolatban, miszerint a tanácskozást az FVM gödi oktatási központjában rendezik, és költségvetési forrásból finanszírozzák, Lányi Zsolt jelezte: nem foglalkozik azzal, hogy milyen pénzből tartják az értekezletet, mivel nem lesz ott.

(HavariaPress)

(MTI)