A hódmezővásárhelyi közgyűlés eljárást indított a két korábbi alpolgármester ellen

A hódmezővásárhelyi közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt eljárást indított a két korábbi alpolgármester ellen, akik a képviselőtestület szerint feltűnően alacsony áron adtak el több belterületi ingatlant. A testület szerint az 1,6 milliárd forintos hiány miatt válságköltségvetésre van szükség Hódmezővásárhelyen.

Rapcsák András előterjesztése szerint az előző önkormányzat nem nyilvános versenytárgyalás útján, hanem egy kft. ajánlata alapján adta el a cégnek a belvárosi telkeket. A december 3-án újraválasztott polgármester ingatlanszakértő véleményét kérte a vitatott telkek eladása ügyében, és a szakértő legalább 15-19 millió forintra becsülte azt az összeget, amennyivel kevesebbet kapott Hódmezővásárhely a tényleges piaci árnál. "Ennek alapján megállapítható az ingatlanok érték alatti eladása, egyértelmű az értékaránytalanság, így megkerestem a körzeti földhivatalt az érintett cég tulajdonjog szerzésének megakadályozása érdekében - mondta a polgármester. Rapcsák András előterjesztését a képviselő-testület elfogadta, és a két korábbi alpolgármester - Túri József és Novák Imre - ellen hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt indított vizsgálatot.

Rapcsák András, a város december 3-án újjáválasztott polgármestere szerint az előző önkormányzat tönkretette Hódmezővásárhelyt. Rapcsák András tavaly márciusi felfüggesztése idején több mint egymilliárd forint tartalékkal rendelkezett az önkormányzat, mára pedig csaknem hárommilliárdos hiány keletkezett, aminek harmadát rövid időn belül kell kifizetnie a városnak - mondta a polgármester.

A korábbi alpolgármester, Túri József szerint a hiány oka egyrészt az elmúlt évi egymilliárdos, fiktívnek bizonyult ingatlaneladás, másrészt, hogy hasonló nagyságrendben maradtak el a várt célirányos állami támogatások. Erről az önkormányzatba listán bejutott képviselő a közgyűlésen szólt.

Rapcsák András javaslatára a következő évi költségvetésre szintén a pénzügyi válság nyomja rá a bélyegét. "Mindenekelőtt az adósságkezelést kell szem előtt tartanunk, úgy, hogy az intézmények fenntartása és működtetése a legszükségesebb keretek között fenntartható legyen" - mondta a polgármester. A képviselő-testület végül a város csődhelyzetének elkerülése érdekében válságköltségvetésként módosította az idei pénzügyi előirányzatokat, a következő évre pedig szigorú takarékossági intézkedéseket fogadott el.

(MTI)