Tanúkihallgatás és szembesítés Székely Zoltán ügyében

Jövő héten folytatódik a vesztegetéssel gyanúsított Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselő elleni büntetőeljárás. Székely fokozott őrizete ellen nem tett panaszt. A képviselőnek celláján kívül azért kell bilincsben járnia, nehogy kárt tegyen magában.

Várhatóan január első hetében tanúkihallgatásokkal, valamint a sértettek és Székely Zoltán szembesítésével folytatódik a kétrendbeli vesztegetéssel gyanúsított, volt kisgazda országgyűlési képviselő ellen indított büntetőeljárás. - tudta meg a Népszava Futó Barnabástól, Székely ügyvédjétől, aki reméli, hogy végre meghallgathatja az emődi polgármester által készített felvételt, mely állítólag a képviselő zsarolási kísérletét rögzíti.

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy védence nem kezdeményezte fokozott őrizetének megszüntetését.

A büntetés-végrehajtás budapesti Gyorskocsi utcai intézményének parancsnoka által elrendelt szigorítás oka az volt, hogy a letartóztatott honatya ne tegyen kárt magában. Székelynek a cellán kívül mindig viselnie kell a bilincset. A képviselő egyébként nem panaszkodik fogva tartásának körülményei miatt.

Mint ismert: a Fővárosi Bíróság másodfokon is elrendelte a volt kisgazda képviselő és két szakértője január 15-éig tartó előzetes letartóztatását. Az indok: elrejtőzésüktől, szökésüktől, a bizonyítékok elrejtésétől, valamint a bizonyítási eljárás meghiúsításától lehet tartani. Székelyt és két szakértőjét egyébként december 13-án vették őrizetbe a náluk tartott házkutatás után. Az Országgyűlés először október 17-én függesztette fel Székely mentelmi jogát, mivel öt nappal korábban a Fővárosi Főügyészség Nyomozó Hivatalának nyomozói és az ORFK munkatársai a budai Gellért Szálló parkolójában tetten érték, amint 20 millió forintot átvett Balla Dánieltől. December 12-én az úgynevezett emődi kazettaügy miatt másodszor függesztették fel a képviselő mentelmi jogát. Emőd polgármestere magnóra rögzítette, ahogy Székely állítólag megpróbálja megzsarolni őt.

Futó Barnabás elmondta, hogy november 16-án már kérte a nyomozó hivataltól, hogy a büntetőeljárást gyorsítsák fel. Az ügyvéd szerint azonban ez nem történt meg. December 22-én ismét ezt kérte, de most már a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészségtől. Futó szerint karácsony és szilveszter között sor került volna egy tanú meghallgatására, de az illető külföldre utazott, így azt el kellett halasztani.

(Népszava)