A Fidesz sikeresnem tartja az elmúlt két évet

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja szerint Magyarország az elmúlt két évben példátlanul sikeres időszakot zárt: a gazdaság teljesítménye az Európai Unió átlagánál jóval gyorsabban növekedett, a pénzromlás üteme csökkent, és jelentősen bővült a munkahelyek száma.

Mátrai Márta, a Fidesz parlamenti frakcióigazgatója elmondta, hogy a gyermeket vállaló családok minden korábbi esztendőnél nagyobb jövedelmet tarthattak meg maguknak, alapvetően javult az otthonteremtés lehetősége, miközben az ország adósságállománya tovább apadt. "A 2001-2002-es költségvetés a gyarapodás költségvetése, ennek megfelelően a következő két év elsősorban az életszínvonal emelésére, a családok támogatásának további növelésére és a vállalkozások mozgásterének bővítésére koncentrál" - közölte a legnagyobb kormánypárt politikusa.
Mátrai szerint az elmúlt év tapasztalatait figyelembe véve elmondható, hogy a gyermekes családok többsége nyertese lett a családi adókedvezménynek, mintegy 83 százalékuk tudott élni azzal.

A Széchenyi terv keretében utak, hidak, otthonok épülnek, javul a vidék Magyarországának helyzete, jelentős mértékben nő a munkahelyek száma, csökken az ország területei között tapasztalható egyenlőtlenség. E célokra csaknem 600 milliárd forintot fordít az elkövetkező két év költségvetése - állította.

A Fidesz frakcióigazgatója jelezte, hogy az idén Magyarország volt az egyetlen ország Európában, ahol éves szinten nem nőtt, hanem csökkent a pénzromlás mértéke. "A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint is a magas olajár, illetve az euró gyengülése emelte mintegy 4 százalékponttal az idei inflációt, vagyis e tényezők nélkül teljesült volna a kormány inflációs előrejelzése" - jegyezte meg Mátrai.

Szólt arról, hogy az agrárgazdaságban a következő két évben összesen 180 milliárd forintos többlettámogatással indulhatnak útjukra azok a fejlesztési programok, amelyek hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék uniós felkészítéséhez.

Kitért arra is, hogy az előző kormányzati ciklus első két évében a nyugdíjak vásárlóértéke 18 százalékkal csökkent, míg a polgári kabinet hivatalba lépése óta a nyugdíjak mindig az infláció feletti mértékben növekedtek, két év alatt vásárlóértékben mintegy 4,5 százalékkal. Hozzátette, hogy a kormány négy év alatt a nyugdíjak 14 százalékos vásárlóérték-növekedését szeretné elérni.

Mátrai Márta az európai uniós csatlakozás kapcsán azt mondta: az EU-ba való belépéshez és Magyarország felemelkedéséhez is szükség lenne számos kétharmados törvény módosítására.
"Örömmel vennénk, ha az ellenzék is felismerné, hogy ez az uniós csatlakozás feltétele és a közös célok elérése érdekében felhagynának az obstrukciós technikák alkalmazásával" - mondta a Fidesz frakcióigazgatója.

(MTI)

Ajánló: