Az MSZP szerint nagyobb együttműködésre lenne szükség az ellenzék és a kormány között

Nagy Sándor szocialista frakcióvezető szerint a kormányoldalnak és az ellenzéknek a jövőben meg kell tudnia állapodni az úgynevezett nemzeti minimumot jelentő kérdésekben, amihez mindkét fél fogadókészségére szükség van.

Nagy Sándor szocialista frakcióvezető az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának jövő fél évi terveiről nyilatkozott. "Az új évezred nyitóéve egyben a kihívás esztendeje is Magyarország számára" - fogalmazott Nagy, aki szerint a tét most az, hogy sikerül-e stabil fejlődési pályán tartani az országot.

Az MSZP frakcióvezetője ebből a szempontból alapvetőnek nevezte az uniós csatlakozás követelményeinek teljesítését. "Az uniós felkészülés kapcsán egy nemzetstratégiából kell kiindulni, mert nem az a kérdés, hogy mit kell tenni az EU-ba való belépésért, hanem az: mit kell tenni, hogy Magyarország gazdasági-társadalmi fejlődése harmonikus legyen" - mondta. Kifejtette: ha sikerül biztosítani a harmonikus fejlődés feltételeit, az egyben a csatlakozási követelmények teljesítését is jelenti.

"Létezik egy nemzeti minimum, amely mindenki számára egyformán fontos, és amely meghatározza a kormány és az ellenzék viszonyát" - állította a frakcióvezető. Szerinte az ország szempontjából alapvető jelentőségű kérdésekben a kormánynak és az ellenzéknek is kezdeményezésekkel kell élnie, egyúttal fogadókésznek kell lenni a másik fél javaslatai iránt. A nemzeti minimumhoz tartozó ügyekhez sorolta a stabil, fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtését, ezen belül az egyensúlyt nem veszélyeztető gazdasági fejlődés biztosítását, a növekvő források egy részének beruházásokra történő felhasználását, a regionális különbségek mérséklését és a természeti környezet megóvását.

Ilyen területnek tartja Nagy Sándor ezen túlmenően az integrációs folyamat továbbvitelét, a szegénység elleni küzdelmet, a demokrácia szabályai betartásának garanciákkal való biztosítását, a vidék és a mezőgazdaság problémáinak megoldását, a kis- és középvállalkozások megerősítését, a szomszédos országokkal fenntartott jó viszonyt és a határon túli magyarság anyaországgal való kapcsolatát. Elmondta, hogy frakciója parlamenti kezdeményezései, javaslatai e kérdésekkel foglalkoznak majd.

Az MSZP-képviselőcsoport vezetője Szájer József fideszes frakcióvezetővel tervezett februári megbeszélésén felveti: jó lenne, ha a frakciók, illetve a kormány az országgyűlési előterjesztések benyújtása előtt tárgyalnának egymással az adott javaslatokról. "E téren természetesen elsősorban a kormány tehet gesztusokat" - mondta Nagy Sándor, aki szerint egy ilyen gyakorlat hasznos lenne az ország számára, változtathatna a parlamenti hangnemen, illetve az ellenzék és a kormány viszonyán.

A frakcióvezető kitért arra is: az MSZP munkáját illetően -szakmai háttérbázisként - szerepet szán képviselőcsoportjának például a pártprogram írásában.

(MTI)

Ajánló: