Fél tucat "hamis vizsgás" külföldiről tud a rendőrség

A rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán már hat olyan külföldi személy adatai ismertek, akik nagy valószínűséggel hamis vizsgával jutottak magyar állampolgársághoz. A rendőrség a nyomozás eddigi adatai alapján kezdeményezni fogja a három hete őrizetbe vett képviselőházi alkalmazott, Boros László előzetes letartóztatásának meghosszabbítását.

A hamis állampolgári vizsgabizonyítványok ügyében folytatott nyomozás várhatóan egy-két héten belül elvezet ahhoz a személyhez, aki több esetben is maga jelent meg a vizsgabizottság előtt, a 150-250 ezer forint kenőpénzt befizető külföldiek helyett - értesült a Magyar Hírlap rendőrségi forrásokból.
A nyomozás adatai alapján immár bizonyos, hogy volt egy valós személy, aki több külföldi helyett is kitöltötte a kérdőíveket. Az illetőt csalás miatt fogják felelősségre vonni.
A nyomozás időközben újabb külföldiekre derített fényt, akik hamis vizsgabizonyítvány révén jutottak magyar állampolgársághoz. Jelenleg hat ilyen személyt tartanak nyilván. A Magyar Hírlap úgy tudja, hármat már gyanúsítottként hallgattak ki az Aradi utcában, ám a többieket a nyomozók nem találták a megadott címeken.
A Magyar Hírlap úgy tudja, a rendőrség a nyomozás eddigi adatai alapján kezdeményezni fogja a hivatali vesztegetés alapos gyanúja miatt őrizetben lévő képviselőházi alkalmazott, Boros László előzetes letartóztatásának meghosszabbítását. Rajta kívül gyanúsítottja az ügynek W. Anikó és B. Illés nyugdíjas határőr, a Rendőrtiszti Főiskola egykori igazgatója.

(Magyar Hirlap)