Időközi választások: törvénysértést állapított meg az ÁSZ

A Fidesz és az MSZP is megsértette a választási törvényt az időközi országgyűlési választásokon, mert mindkét párt túllépte az egy jelölt támogatására fordítható 1 millió forintos összeghatárt - állapítja meg az Állami Számvevőszék decemberben lezárult vizsgálata.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az 1999. októberi és a 2000. áprilisi időközi országgyűlési választásokra fordított pénzek felhasználását vizsgálta. A teljes körű ellenőrzési kötelezettség csak a Fideszre, az FKGP-re és az MSZP-re terjedt ki, mert ez a három párt szerzett parlamenti mandátumot. Az ÁSZ a kétéves kötelező ellenőrzés keretén belül vizsgálta a KDMP-t és a Munkáspárt gazdálkodását, illetve választási pénzeit is.
Az 1999. októberi és 2000. áprilisi időközi választási kampányokra fordított pénzek ellenőrzése során kiderült: a Fidesz tavaly 1,2 millió forinttal, idén pedig 458 ezer forinttal, vagyis összesen 1 millió 658 ezer forinttal lépte túl a törvényes összeghatárt. A Fidesz még az ÁSZ-revízió előtt észlelte a törvénysértést, és a jogszabálynak megfelelően befizette a költségvetésbe a túllépés összegének kétszeresét, 3 millió 316 ezer forintot. Az MSZP az 1999-es időközi választáson 73 ezer 170 forinttal lépte túl az 1 millió forintos határt. A számvevőszék felszólította a pártot, hogy a 146 ezer 340 forintot fizesse be a büdzsébe. Az ellenőrző szervezetek közül az FKGP, a KDMP és a Munkáspárt közölt adatok alapján az egy jelöltre jutó ráfordítása jóval 1 millió forint alatt maradt.
A választási törvény nem szankcionálja, ha a pártok nem, vagy csak késve tesznek eleget beszámolási kötelezettségüknek. Az időközi választásokat követően 1999-ben csak a Fidesz, az FKGP és az MSZP hozta nyilvánosságra 60 napon belül kampányelszámolását. Az SZDSZ néhány napot késett, de a MIÉP csupán 11, az MDF és a Munkáspárt pedig 7 hónappal később tette közzé a Magyar Közlönyben választási beszámolóját. Az Együtt Magyarországért Unió az ÁSZ felhívása ellenére sem közölte kampánypénzei felhasználását.
Ebben az évben az FKGP, a KDNP és az MSZP tartotta be a határidőket. A MIÉP 4, az MDF és a Munkáspárt egy hónappal, a Fidesz pedig három hét késéssel számolt be kampányköltségeiről. A Szociáldemokrata Párt egyáltalán nem tett eleget beszámolási kötelezettségének.
Az Állami Számvevőszék jelentésében kitér arra, hogy a jelenlegi jogi szabályozás hiányos. A választási eljárásról, valamint a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvények nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a tényleges kampányköltségnek csak egy része jelenjen meg a jelölő szervezetek nyilvántartásában. A joghézagok miatt nem garantált a kampánypénzek eredetének és felhasználásának teljes átláthatósága - állapítja meg a jelentés. A hatályos törvény nem tisztáz több alapfogalmat, például azt, hogy mi a kampány vagy a választási költség.
Az ÁSZ ismételten javasolja a kormánynak, hogy kezdeményezze az Országgyűlésnél egy új, a kampányfinanszírozás átláthatóságát is biztosító átfogó törvény megalkotását.

Nagy Szilvia

(Magyar Hirlap)