A budapesti hajléktalanszállók kihasználtságát összegző Menhely Alapítvány adatai szerint van még hely az éjjeli menedékhelyeken, amelyek telítettsége az elmúlt napokban 92 és 98 százalék között alakult.

A fővárosi éjjeli menedékhelyeken összesen 971 szálláshely van. "Az utóbbi napokban elsősorban a kisebb létszámú szállók teltek be, ám a Fővárosi Szociális Központ intézményeiben még voltak szabad helyek" - mondta el a Menhely Alapítvány illetékese. Amennyiben az ünnepek alatt többen térnek be a szállókra, szükség esetén a helyek száma pótágyakkal ezer fölé emelhető.

A Menhely Alapítvány a tavalyi évhez hasonlóan diszpécserszolgálatot is működtet. Aki kritikus helyzetbe került hajléktalanról tud Budapesten, az segítséget kérhet számára a 338-41-86-os telefonszámon. Az alapítvány együttműködik a hajléktalanokat segítő többi szervezettel, amelyek szükség esetén a szervezet éjjel-nappal működő krízisautóját is hívhatják. Az alapítvány munkatársa közölte, hogy a rendőrök is a Menhely diszpécserszolgálatát hívják, ha közterületen segítségre szoruló hajléktalant találnak.

(MTI)

Ajánló: