Életbe lépett a közlekedési pontrendszer

Január elsejével életbe lépett a közúti előéleti pontrendszer. Az új szabály értelmében a gépjárművel szabálysértést elkövetőket ezentúl nemcsak pénzbírsággal, hanem büntetőpontokkal is sújthatja az intézkedő rendőr.

A december 20-án, a Magyar Közlöny 126-os számában megjelent, a közlekedésbiztonság javítása érdekében hozott CXXVIII. számú törvény szerint a hatóság annak a járművezetőnek, aki két éven belül 18 pontot gyűjt össze, fél évre bevonja a jogosítványát. A vezetői engedélyt a hatóság csak akkor adja vissza, ha a vezető igazolja, hogy utánképzésen vett részt. Ebben az esetben a járművezető újra tiszta lappal indulhat, tehát 0 ponttal ülhet vissza a volán mögé.

A jogszabály kimondja: bűncselekmény gondatlan elkövetése esetén 4, szándékos elkövetése esetén 7, szabálysértés elkövetése esetén pedig 1 büntetőpont adható. A bűncselekmények között, például cserbenhagyásért, 0,008 milligramm/liter határérték feletti ittas járművezetésért, vagy a vezetés tiltott átengedésért 7 pont, míg közúti baleset okozásáért 4 pont jár.

Szabálysértésnek minősül, így 1 pont adható a többi közt az ittas vezetésért 0,008 milligramm/liter határértékig, a megengedett sebességhatár negyedével történő túllépéséért, az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértéséért, valamint a gyalogos-átkelőhelyen való megállásért is.

A bírósági határozattal elbírált, cselekményhez rendelt pontok számáról a Belügyminisztérium alá rendelt nyilvántartó hivatal tájékoztatja az elkövetőt. A hivatal külön értesítést küld abban az esetben is, ha a büntetőpontok száma elérte a 14-et, ekkor ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy a vezető önkéntes utánképzéssel csökkentse a pontjait.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

( 2000. június 7.)