Súlyos atrocitás érte vasárnap hajnalban a román-magyar határ borsi átkelőhelyén Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjét. A határátlépésre várakozó Kozma atyát egy ismeretlen román személy kirángatta kocsijából, többször megütötte, majd zavartalanul távozott, mivel a román hivatalos személyek közül senki nem lépett közbe.

Kozma atya szombaton utazott egyik munkatársával Nagyváradra és Temesvárra, hogy hivatalos tárgyalásokat folytasson. Nagyváradon ellopták táskáját, benne diplomáciai útlevelével, összes iratával és jelentős mennyiségű készpénzzel. Erről azonnal bejelentést tettek a nagyváradi rendőrségen, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy a rendőrségtől kapott igazolással Kozma atya szombat este át tudja majd lépni a határt. Ezért nem fordultak azonnal az illetékes magyar külképviselethez, hanem lebonyolították hivatalos programjukat.

Szombaton késő este Nagylaknál próbáltak visszautazni, de itt a román határőrök nem fogadták el a nagyváradi román rendőrség igazolását, hanem közölték, hogy csak a magyar külképviselet által kiállított utazási igazolvánnyal lehet a határt átlépni. A máltai szeretetszolgálat vezetője ekkor úgy döntött, hogy Borsnál próbálkozik a visszautazással, ott, ahol aznap reggel belépett Romániába. A kora hajnali órákban érkeztek az átkelőhöz, ahol tekintettel az időpontra, rendkívül gyér volt a forgalom, csak három-négy személygépkocsi várakozott.

Miközben a románul tudó munkatárs a román határőrökkel próbálta tisztázni a helyzetet, Kozma atya a máltai szeretetszolgálat félreálltan parkoló gépkocsijában várakozott. Ekkor érkezett a helyszínre egy terepjáró, benne egy fiatal férfival és nővel. A férfi kiugrott a terepjáróból és a máltai szeretetszolgálat gépkocsijához sietett. Feltépte az autó ajtaját, kirángatta a vezető melletti ülésről Kozma atyát, akit kétszer megütött a fején és eközben azt kiabálta "Málta, mars, mars!".

A védekező Kozma atya vissza tudott ülni a gépkocsi volánjához, és besorolt az átlépésre várakozó gépkocsik mögé. Ekkor támadója a terepjáróba ülve megpróbálta leszorítani az útról. Ennek láttán az atya előre állt az autóval az egyik határőrfülkéhez. Támadója ezután visszafordult, és elhajtott.

A román határőrök "nem vettek észre" semmit a hosszú percekig tartó dulakodásból, jelét sem adták annak, hogy közbe kívánnának lépni. Miután a támadó elhajtott, a román határőrök nagyon udvarisan közölték a máltai szeretetszolgálat vezetőjével, hogy sajnos a román rendőrségi igazolás alapján nem engedhetik át, utazzon Kolozsvárra, vagy Bukarestbe az utazási igazolványért.

Kozma atya, aki szerint megszervezett támadás történt ellene, a történtek után nem volt hajlandó útnak indulni. Ekkor érkezett a határátkelőhöz Dávid Ibolya magyar igazságügy-miniszter, aki egy szombati csíkszeredai rendezvényről utazott vissza Budapestre.

Bár a magyar Belügyminisztérium ügyeletéről faxon elküldték Kozma atya adatait, diplomáciai útlevelének fényképes másolatát, a román határőrök változatlan udvariassággal azt közölték, hogy ez sem megfelelő.

A kolozsvári magyar főkonzulátussal folytatott konzultáció után az a megoldás született, hogy Budapestről azonnal a határra vitték Kozma atya turista útlevelét, majd ezzel ismét beléptették az országba, és ezután azonnal ki is léphetett Romániából.

Az atya szerint, aki szerencsére nem sérült meg, azért volt feltehetőleg szervezett az őt ért fizikai agresszió, mert támadója néhány magyar szót is kiabált, közte azt, hogy "könyv, könyv". A magyar kormány tavaly az év végén több ezer millenniumi olvasókönyvet ajándékozott a határon túli magyaroknak, és az erdélyi magyaroknak szánt könyveket a Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat szállította a borsi határátkelőn keresztül Romániába.

A Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat évek óta rendszeres és jelentős humanitárius segélyt nyújt Romániának. "A történteket azért is tartom nagyon fájónak, mert külön ügyeltünk arra, hogy a segélyt ne csak a romániai magyarok kapják" - mondta Kozma atya, aki végül rendben hazaért.

Alföldi László kolozsvári magyar főkonzul elmondta, hogy vasárnap hajnalban a Külügyminisztérium ügyeletén keresztül kaptak értesítést arról, hogy milyen bajba jutott Kozma atya. Azonnal segíteni próbáltak, és végül a leggyorsabbnak látszó megoldást, a Budapestről elküldött útlevelet választották. "Az egy dolog, hogy valaki nehézségbe kerül, mert ellopják az útlevelét, de ami érthetetlen az az, hogy miként történhet ilyen atrocitás a határátkelő területén, miként lehetséges az, hogy a román határőrök nem látnak és ezért nem is tesznek semmit" - mondta Alföldi.

A magyar főkonzul elmondta, hogy a magyar fél diplomáciai csatornákon keresztül a történtek kivizsgálását kéri majd a román illetékesektől.

" A Külügyminisztérium reméli, hogy hétfőn pontos tájékoztatást kap arról, hogy a román határőrizeti szervek jogszerűen és humánusan jártak-e el Kozma Imre atyával szemben" - közölte Horváth Gábor külügyi szóvivő vasárnap délután. A szóvivő tűrhetetlennek nevezte, hogy bármely határállomáson ügye érdemi intézésére várakozó magyar állampolgárt atrocitás érjen. "Különösen súlyossá teszi az esetet, hogy ez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével történt meg" - tette hozzá Horváth.

"A Külügyminisztériumnak jelenleg nem áll rendelkezésére teljes kép a Kozma atyával történtekről" - mondta a szóvivő. Hozzátette: fontos, hogy Kozma atya hivatalosan is bejelentést tegyen a vele történtekről. A Külügyminisztérium a történtek pontos ismeretében fel fogja szólítani a román hatóságokat az ügy kivizsgálására.

Kozma atyát eddig soha nem érte a mostanihoz hasonló eset Romániában, az viszont már előfordult, hogy megalázták - mondta.

(MTI)

Ajánló: