A Franciaországba menekült zámolyi romák többsége pozitív választ vár a menekültstátust igénylő kérelmükre

A július vége óta Strasbourgban tartózkodó zámolyi romák mintegy ötvenfős csoportja a napokban várja a választ a francia menekültügyi hatóságtól (OFPRA) menedékjogi kérelmére, értesüléseik szerint ugyanis megszületett ügyükben a döntés. A hétfői postával még nem kapták kézhez a hivatalos határozatot.

Krasznai József, a zámolyi romák képviselője az MTI-nek elmondta, hogy hivatalos helyről még nem tájékoztatták őket a döntésről, de közvetett csatornákból úgy tudják, hogy a csoport jelentős része számára kedvező válasz remélhető. A kiutazókhoz később csatlakozott öt főt még nem hallgatták meg a francia hatóságok, ezért az ő ügyükben még nem számítnak állásfoglalásra.

Az OFPRA minden döntését személyre szólóan hozza meg, s csak az érdekelteknek ad róla tájékoztatást hivatalos értesítés formájában.

A párizsi magyar nagykövetség egyelőre semmilyen hivatalos formájú tájékoztatással nem rendelkezik az ügyben.

A zámolyi romák 46 fős csoportja ez év július 24-én érkezett Magyarországról a kelet-franciaországi Strasbourgba, ahol hazai üldöztetésére hivatkozva politikai menedékjogért folyamodott a francia hatóságokhoz. Azóta több karitatív szervezet gondoskodik mindennapjaikról, eltartásuk költségeit 60 százalékban a francia állam, 40 százalékban Strasbourg város önkormányzata vállalta magára. A csoport felnőtt és gyermek tagjait is nyelvi kurzusokon készítik fel a letelepedésre, a 26 gyermek mindegyike - egy kivételével - iskolába jár. A csoport minden tagja megkapta az egészségügyi biztosítást. Ha kedvező tartalmú határozatot kapnak kézhez, munkát is vállalhatnak. Ennek hiánya okozza jelenleg a legnagyobb gondot számukra - mondta el Krasznai József.

A magyar cigánycsoport megsegítésére egy jelenleg már 130 főből álló társaság szerveződött "a zámolyi romákat támogató bizottság" néven, melyben feladatot vállalt tizennégy európai parlamenti képviselő, egy katolikus és egy református püspök, ügyvédek és számos más önkéntes támogató.

Bombola Mihály, a csoport tolmácsa, aki Strasbourgban régóta foglalkozik menekültek támogatásával, s maga is tagja a bizottságnak, az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a zámolyiak odaérkezése azért mozgatott meg ennyi segítőkész embert, mert esetükben azt találták figyelemre méltónak, hogy romák első alkalommal léptek fel tudatosan saját képviseletükben, csoportként. Bombola Mihály ismeretei szerint Strasbourgban sokan várakoznak - jelenleg mintegy 600 fő - kérelmük elbírálására, akár négy-öt éve is. A zámolyiak esetét azonban a francia hatóságok sürgősségi alapon kezelik.

(MTI)