Perselyfosztogató magyarokat fogtak el Ausztriában

Ausztriában elfogtak két magyart, akik a hétvégén önkiszolgálásra kihelyezett újságok perselyeit fosztogatták, s ezzel összesen 1828,5 schillingnyi zsákmányra tettek szert aprópénzben.

A csendőrök a Felsőpulya (Oberpullendorf) kerületben lévő Pörgölényben (Pilgersdorf) vasárnap érték tetten a két férfit, akik ellen letartóztatási parancsot adtak ki. Az illetőket a kismartoni (Eisenstadt) büntetés-végrehajtó intézetbe szállították. Elismerték, hogy a kerület 11 településén, továbbá más kerületek több falvában is kirámolták már a perselyeket saját gyártmányú tolvajkulcsukkal, és 1828 schillinget - mintegy 36 000 forint - zsákmányoltak.

Ausztriában vasárnap csupán két lap - a Kurier és a Neue Kronen Zeitung - jelenik meg, s ezeket kihelyezik az utcasarkokon lévő közlekedési táblák oszlopára szerelt műanyag zsákokba. A zsákokat rögzítő bilincsen nehezen törhető, kis sárga műanyag persely van, amelybe a vásárlóknak be kell dobniuk az elvett lapok árát. Miután a begyűlt összeg rendszeresen elmarad a kihelyezett lapok árától - azaz távolról sem minden vásárló dobja be a pénzt a perselyekbe -, egyre több helyen tűnnek fel igazi automaták, amelyek csupán a bedobott pénz fejében adják ki az újságot.

(MTI)