Tocsik vallomásában cáfolja a vele szemben felhozott vádakat

Tocsik Márta vallomásával folytatódott az ellene folyó büntetőper. A tárgyaláson a jogásznő elmondta, hogy nem valós a vádhatóság azon állítása, miszerint ő nem végzett érdemi munkát az elhíresült 804 millió forintos sikerdíj ellenében. Tocsik szerint a közte és az ÁPV Rt. között kötött szerződésben nem az általa befektetett munka vagy idő arányában, hanem a tényleges eredmény, vagyis a megtakarítás arányában állapították meg a díjazást.

Az 1996-ban kipattant privatizációs botrány kapcsán több százmilliós csalással vádolt Tocsik Márta hétfőn a Fővárosi Bíróságon folyó büntetőperben tagadta bűnösségét, és vallomásában pontról pontra elkezdte megcáfolni a terjedelmes vádirat őt érintő részleteit.

A több mint négy éve tartó büntetőeljárásban Tocsik Márta mellett csalással vádolják Liszkai Pétert, az ÁPV Rt. egykori vezető jogászát, hanyag kezeléssel a privatizációs szervezet négy volt vezetőjét és zsarolással Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, a párt korábbi pénztárnokát, Budai György szabad demokratákhoz közel álló üzletembert és Vitos Zoltán vállalkozót.

Tocsik Márta a hétfői tárgyaláson vitatta a vád azon állítását, hogy 1996-ban el nem végzett munkáért juttatta neki az ÁPV Rt. a 804 millió forintos sikerdíját.

A jogásznő érvelése szerint a belterületi földek után az önkormányzatoknak járó juttatások nem voltak pontosan dokumentálva, ezzel kapcsolatban sem az önkormányzatoknak, sem a privatizációs szervezetnek nem voltak hiteles adatai.

Tocsik Márta azt is hangsúlyozta, hogy az ÁPV Rt.-vel vállalkozási szerződést kötött a privatizációs szervezet képviseletére az önkormányzatokkal folytatott tárgyalásokon. A szerződés szerint pedig nem az általa befektetett munka, illetve idő, hanem a tényleges eredmény, azaz az ÁPV Rt. megtakarításának arányában állapították meg díjazását.

Tocsik Márta rosszul lett büntetőperének hétfői tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon.

Több órás vallomása során a jogásznő egyre zaklatottabbá vált, majd el is sírta magát és jelezte a tanácsvezető bírónak, hogy rosszul van.

A bíróság ekkor a tárgyalást félbeszakította és szerdára napolta el azzal, hogy akkor Tocsik Mártának, az 1996-ban kipattant privatizációs botrány nyomán indult büntetőper elsőrendű vádlottjának ismét kötelező megjelennie a Fővárosi Bíróságon, és folytatnia kell vádlotti vallomását.

A hétfői tárgyaláson a több százmilliós csalással vádolt Tocsik Márta tagadta az ellene felhozott vádakat, és elkezdte pontról pontra megcáfolni a terjedelmes vádirat rá vonatkozó részleteit.

(MTI)