A városligeti Globe Színház 2000. január 11-én a hajnali órákban égett le, a rendőrség a nyomozást még az elmúlt év folyamán megszüntette, a gyújtogatót nem találták meg. Miután a tartószerkezetek is nagymértékben megrongálódtak, a Fővárosi Önkormányzat - a Globe Színház tulajdonosa - végül úgy döntött, hogy a romokat elbontják, a területet pedig parkosítják.

Az égő Globe Színház
A Globe Színház - amely az elmúlt években elsősorban kiállításoknak adott helyet - tavaly január 10-én éjfél előtt gyulladt ki, és másnap hajnalra teljesen leégett. Miután bizonyosnak tűnt, hogy szándékos gyújtogatás történt, a rendőrség ismeretlen tettes ellen rongálás alapos gyanúja miatt indított nyomozást.

Megyeri László, a Globe Színházat kezelő Thália Színház igazgatója elmondta: a tűz után felmérést készíttettek. Ennek során megállapították, a hőtől a statikai tartószerkezetek oly mértékben deformálódtak, hogy nem bírnának el egy új épületet. Hozzátette: a színháznak amúgy is csak ideiglenes fennmaradási engedélye volt, amelyet mindig meg kellett hosszabbíttatniuk. A Fővárosi Önkormányzat - a Globe Színház tulajdonosa - végül úgy döntött, hogy a romokat elbontják, a területet pedig parkosítják.

Megyeri szerint kezdeményezésére a kulturális bizottság még 2000 tavaszán határozatot fogadott el a színház emlékét őrző márványtábla felállításáról a helyszínen.

A budapesti Globe Színház eredetileg 1958-ban alakult Körszínház néven, klasszikus drámákat, epikus műveket bemutató nyári színházi vállalkozásként a Városligetben. A teátrum művészeti vezetője 1990-ig Kazimir Károly volt, aki egy hónappal a tűzeset előtt, 1999. december 10-én hunyt el. A Körszínház 1990-ben Globe Színház néven alakult újjá.
Az emléktáblát, amelyen Kazimir Károly egy idézete szerepel majd, előreláthatólag az idén állítják fel.

(MTI)

Korábban:

(2000. január 11.)