Állítólag jogszabályokat sértene az augusztus 20-i ünnepségek költségeinek felfedése

Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője szerint hivatalát hatályban lévő jogszabályok kötik, például a közbeszerzési törvény, ezért továbbra is csak a végösszeget, illetve a sarokszámokat tudja nyilvánosságra hozni a tavalyi, augusztus 20-i ünnepségek költségei kapcsán.

A központ vezetője az adatvédelmi biztosnak az ügyben született állásfoglalásával összefüggésben hangsúlyozta: a rendezvény kivitelezése során közreműködő alvállalkozókkal kötött szerződések tartalmát a jövőben sem tudja nyilvánosság elé tárni, mivel ezek az adatok a törvény szerint üzleti titoknak minősülnek.

Majtényi László adatvédelmi biztos úgy látja, az adatvédelmi törvény értelmében az augusztus 20-i állami rendezvényekkel kapcsolatos költségek adatai közérdekűek. Az adatvédelmi biztos az ünnepségek költségvetése kapcsán a Világgazdaság című napilap kérésére indított eljárást, miután az Országimázs Központ illetékesei korábban csak annyit közöltek, hogy a több színhelyen zajló rendezvény teljes költsége 965 millió forint volt.

Az adatvédelmi biztos kiemelte, az állami és közfeladatokat ellátó intézmény a saját működésével kapcsolatban - e körben gazdálkodásáról is - köteles a közvélemény számára tájékoztatást biztosítani. Jelezte: a közérdekű adat és az üzleti titok összeütközése esetén addig a határig, amíg a közpénzek felhasználásának társadalmi ellenőrzése indokolja, háttérbe kell vonulnia az üzleti érdekhez fűződő jognak.

Tóth István Zoltán az ombudsmani álláspont tartalmával egyetért, szerinte az igazi vita az üzleti titok minősítése körül zajlik. Abban látna megoldást, ha az ügy kapcsán törvénymódosításra, illetve jogszabályalkotásra kerülne sor. Megjegyezte, hogy az adatvédelmi biztosnak is van jogszabály-kezdeményezési jogosítványa. Az Országimázs Központ vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Majtényi László az ügyben nem ajánlást, hanem szakmai állásfoglalást fogalmazott meg.

(MTI)