Az Úttörőszövetség már egy évvel ezelőtt eladta a csillebérci gyermektábort

Az Ifjúsági és Sportminisztérium kedden bejelentette, hogy úgy tudja, az Úttörőszövetség eladta a csillebérci gyermektábort. Az Úttörőszövetségnél ezt megerősítették, de közölték: a csillebérci tábort nem most, hanem már több, mint egy éve eladták.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy információi szerint a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) eladta az egykori csillebérci gyermektábort, ezért valószínűleg szerdán nem kerülhet sor érdemi tárgyalásra a Fővárosi Bíróságon. Az ISM júliusban nyújtott be keresetet a Fővárosi Bírósághoz, melyben azt kérte, állapítsák meg: a MÚSZ nem lehet tulajdonosa a csillebérci ingatlannak.

Rácz Péter, a MÚSZ elnöke megerősítette, hogy valóban eladták az ingatlant, de nem most, hanem több, mint egy évvel ezelőtt. Rácz közölte, hogy a Mobilber Kft.-vel 1999 októberében kötött adásvételről 2000. január 14-én a sajtó útján már tájékoztatták a közvéleményt. Az úttörőszövetség elnöke szerint nem korrekt, hogy az ISM a tárgyalás előtti napon jelent be ilyen információt.

Az ISM ügyvédje tulajdonlapi bejegyzésekre hivatkozva elmondta: elképzelhető, hogy a MÚSZ valóban már korábban eladta az ingatlant, de azt a földhivatalhoz csak 2000. szeptember 25-én - tehát már a per kezdeményezését követően - nyújtották be.

A csillebérci gyermektábor tulajdonjogának tisztázása ügyében a Magyar Állam nevében eljáró Ifjúsági és Sportminisztérium mint felperes azt kérte a bíróságtól, hogy az állapítsa meg: a Magyar Úttörők Szövetségét (MÚSZ) 1989-ben jogtalanul jegyezték be az ingatlan tulajdonlapjára. A tárca álláspontja szerint a gyermektábort korábban kezelő Kommunisták Ifjúsági Szövetsége (KISZ) 1989 júniusában azért nem adhatta át az ingatlant a MÚSZ-nak, mert a KISZ akkor jogilag már nem is létezett, a szerződést aláíró Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség pedig nem jogutódja a szervezetnek. Az ISM szerint az ingatlan tulajdonosi és kezelői joga a KISZ 1989. április 22-i megszűnését kimondó határozattal az államra szállt vissza. Rácz Péter, a MÚSZ elnöke ezzel szemben azt állítja: a földhivatali bejegyzés alapján az ingatlan jogos tulajdonosa az úttörőszövetség. A Magyar Úttörők Szövetsége szerint a tábort érintő nyilatkozatok politikai indíttatásúak.

(MTI)

Korábban:

(2000.07.25.)