Iratokat vittek el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalból az ombudsman munkatársai

Több iratot, illetve számos dokumentummásolatot is magukkal vittek átvizsgálásra Majtényi László adatvédelmi biztos munkatársai kedden a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalban (KEHI) végzett ellenőrzés alkalmával.

Az adatvédelmi szakemberek azt vizsgálják, hogy a KEHI jogszerűen minősítette-e szolgálati titokká az állami vezetők külföldi utazásairól szóló jelentést és mi a jogi alapja az iratok bizalmas kezelésének. Majtényi László adatvédelmi biztos munkatársai azt is ellenőrzik, hogy nem került-e sor közérdekű adat eltitkolására.
A vizsgálat befejezése nincs határidőhöz kötve.

Sepsey Tamás, a KEHI elnöke elmondta: az adatvédelmi biztos munkatársai egyebek mellett a hivatal ügyirat-kezelési szabályzatának egy példányát vitték el. Hozzátette: ha az adatvédelmi biztos ajánlást fogalmaz meg a jelentéssel, illetve a hivatal adatkezelésével kapcsolatban, akkor azt természetesen megfontolják.

A sajtóban megjelent bírálatokra reagálva azt mondta: nem vitatja, hogy a hivatal titokköri jegyzékét nem közölték, de ennek megjelentetését elődje mulasztotta el. Sepsey intézkedett a hiány pótlásáról, és úgy tudja: a titokköri jegyzék azóta megjelent a Magyar Közlönyben.

A jelentéssel kapcsolatos véleményekről szólva közölte: a hivatalnak nem feladata, hogy reagáljon ezekre. Sepsey hozzátette: a jelentés a kormányfő kérésére készült, és a miniszterek, politikai, közigazgatási és helyettes államtitkárok külföldi útjait vizsgálta. "A KEHI jelentései a kormányra tartoznak" - mondta.

A dokumentum szolgálati titokká nyilvánításáról a Magyar Hírlap számolt be január 3-án. A KEHI - miután Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezte a titkosság feloldását - a múlt pénteken nyilvánosságra hozta a jelentés mintegy félszáz oldalas változatát. Ez a dokumentum - a KEHI elnökének korábbi tájékoztatása szerint - nem tartalmazza azokat az adatokat, amelyekből kiderül: az egyes tárcák milyen feltételekkel kötöttek szerződést utazási irodákkal.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 16.)