Mulasztott a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nem tett közzé olyan titokköri jegyzéket, amely alapján elnöke jogosult a jelentések minősítésére - tudta meg a Magyar Hírlap. Sepsey Tamás elismerte a mulasztást, ám továbbra is tarthatónak tartja azt a gyakorlatot, hogy hivatala jelentéseit nem tárják a nyilvánosság elé.

Nem jelent meg olyan titokköri jegyzék, amely alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke szolgálati titokká minősítheti jelentéseiket, így az állami vezetők útjáról szóló dokumentumot. Az államtitokról és szolgálati titokról szóló törvény szerint ugyan a kormány által irányított országos hatáskörű szerv vezetőjeként a Kehi elnöke jogosult a minősítésre, ám ehhez szükséges egy titokköri jegyzék is, amelyet a Magyar Közlönyben kell közzétenni. - Ezt a Kehi elmulasztotta - ismerte el Sepsey Tamás. A hivatal elnöke közölte: 1995-ben lépett hatályba a törvény, nem is gondolta, hogy elődje nem tette közzé a jegyzéket. Számára csak múlt hétfőn derült ki, hogy a dokumentum ugyan elkészült, véleményezésre el is küldték az adatvédelmi biztosnak, ám elmulasztották közzétenni.

Sepsey ennek ellenére továbbra is úgy véli: tartható az a gyakorlat, hogy hivatala jelentéseit nem tárják a nyilvánosság elé. Ezt azzal indokolta, hogy a hivatal vizsgálatai, az Állami Számvevőszék ellenőrzéseivel szemben, a kormányzat mindennapi munkájának elősegítését szolgálják. Így a "szigorúan titkos dokumentumok továbbra is azok maradnak, a többi pedig azért nem publikus, mert már lépéseket tett a titokköri jegyzék megjelentetésére".

Majtényi László adatvédelmi biztos érdeklődésünkre, hogy a jelenlegi helyzetben a nyilvánosság számára hozzáférhetők-e a jelentések, csupán annyit közölt: a törvény egyértelmű. Bővebb választ az a vizsgálat hoz, amelyet a Magyar Hírlap beadványa alapján indított az utazásokról szóló jelentés titkosítása miatt. A dokumentum nagyobb része azóta publikussá vált, ám továbbra is visszatartja a Kehi az utazásokat bonyolító cégekkel kapcsolatos információkat, mondván, azok üzleti titkok. A hivatal ezért ezeket az adatokat is szolgálati titokká minősítette. Majtényi László munkatársai ma mennek a hivatalba, hogy megvizsgálják az adatokat. Szolgálati titok esetében az adatvédelmi biztos ajánlásának közigazgatási jogereje van, vagyis ha azokat nem fogadja el a Kehi, akkor a bíróságon folytatódik a vita.

A Kehi-jelentéssel kapcsolatban Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő kérdésekkel fordult a kormányfőhöz, amelyekben azt tudakolja, miért nem vizsgálták a kormányzati szereplők családtagjainak utazásait. A miniszterelnök látogatásait egyébként szintén nem vette górcső alá a Kehi, amit a kormányszóvivő azzal indokolt, hogy a jelentést Orbán Viktor rendelte meg, azok a nyilvánosság előtt zajlanak.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2001. január 15.)