Nem a kétkamarás parlamentre

A pártok nem támogatják Suchman Tamás elképzelését a kétkamarás parlament felállításáról. Az MSZP-s képviselő a pártok, illetve a civil szervezetek képviselőinek adna helyet az alsó- és a felsőházban. A módosításhoz egyébként kétharmados többségre lenne szükség.

Speciális kétkamarás parlament létrehozását javasolja Suchman Tamás. A szocialista képviselő elképzelése szerint az alsóházban a pártok képviselői, a fölsőben pedig a civil szervezetek kapnának helyet. A jelenlegi 386 fős létszám így kettéoszlana. A parlamenti pártok többsége - köztük az MSZP - nem támogatják a tervet, így teljesen kizárt a kétharmados többség megszerzése.

Tárgyalásra is alkalmatlannak tartja Suchman Tamás elképzelését Mátrai Márta. A Fidesz frakcióigazgatója szerint bármiféle változtatás első kívánatos lépcsőjeként ismét elő kéne venni korábbi előterjesztésüket, amely az országgyűlési képviselők létszámát a mostani 386-ról 200-220-ra csökkentené. Az ellenzék azonban helyből elutasította a kétharmados törvény módosítását célzó javaslatot - emlékeztetett a politikus. Továbbra is az a véleménye, hogy a kisebb Országgyűlés jóval eredményesebben tudna dolgozni, mert az abban helyet kapó képviselők kizárólag a jogalkotással foglalkoznának. Ezzel szemben Suchman ötlete konzerválná a jelenlegi létszámot, ezért a Fidesz-frakció számára elfogadhatatlan - tette hozzá Mátrai Márta.

A kisgazdapártban senki nem kívánt nyilatkozni a kérdésről. A pártprogramban egyébként szerepel a kétkamarás parlament megvalósítása. Jelenleg is kétkamarás az Országgyűlés, bár a képviselők csak egy kamarában kapnak helyet - vélekedett Balsai István. Az MDF frakcióvezetője szerint a parlamentben olyan képviselők is ülnek, akiknek hagyományosan a második kamarában kellene lenniük: polgármesterek, kisebbségi vezetők, megyei közgyűlési elnökök, alelnökök, egyházi vezetők, lelkészek, szakszervezeti vezetők, valamint egyes lobbik képviselői. Ez is azt bizonyítja, hogy gyökeresen át kell értékelni a helyzetet, de Magyarországon sem a területi, sem a nemzetiségi, sem a vallási viszonyok nem indokolják a második kamara létrehozását ? jelentette ki Balsai István. Hozzátette: a jelenlegi egykamarás intézmény tökéletesen ellátja a feladatát.

Nem az MSZP-frakció véleményét tolmácsolta Suchman Tamás ? mondta Csákabonyi Balázs, a szocialista frakció jogi munkacsoportjának vezetője. A képviselő szerint nem időszerű Suchman felvetése, de a szakmai műhelymunkának nincs akadálya az ügyben. Csákabonyi leszögezte: a kétkamarás parlament kérdését nem lehet kiragadni az alkotmányozási folyamatból. Suchman önálló kezdeményezést tett, semmi akadálya annak megvitatásának, de az MSZP egyelőre nem áll konkrét javaslattal a parlament elé - fogalmazott a munkacsoport-vezető.

Az SZDSZ helytelennek tartaná a kétkamarás parlament bevezetését ? nyilatkozta Dornbach Alajos. A szabaddemokrata képviselő szerint a jelenlegi rendszer megváltoztatása visszalépés lenne a képviseleti demokrácia elveihez képest. Emlékeztetett: az Európai Unió tagállamaiban csak a szövetségi köztársaságokban van kétkamarás képviseleti rendszer.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2001. január 15.)