Politikai vihar a vallástörvény körül

Heves összecsapásra lehet számítani a kormányoldal és az ellenzék között a vallásszabadságról szóló törvény módosításának parlamenti vitájakor. Az SZDSZ szerint a javaslattal a kormánykoalíció megrendült szavazóbázisát akarja visszaszerezni. Az MSZP pedig úgy véli, olyan politikai ideológia áll a törvénymódosítás hátterében, mely az alkotmánnyal ellentétes. Ugyanis vallás és vallás között, hívő és nem hívő között nem lehet különbséget tenni. A szaktárca szerint nem szakmai, hanem politikai jellegű félelmek állnak az ellenzéki kifogások mögött.

Nem szakmai, hanem jórészt politikai jellegű félelmek állnak a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény módosítása elleni kifogások mögött - mondta Semjén Zsolt, a kulturális minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Semjén reméli, hogy az aggodalmak a parlamenti vita során eloszlanak majd, és "az ellenzék felelősen gondolkodó része" megszavazza a módosítást.

Az MSZP és az SZDSZ viszont tartja magát korábbi álláspontjához, s nem támogatja a vallásszabadságról szóló törvény módosítását, melynek elfogadásához majd kétharmados támogatottság kell. Vastagh Pál (MSZP) úgy fogalmazott, hogy "meglehetősen heves összecsapásra" számít az ellenzék és a kormányoldal között a törvény módosításának parlamenti tárgyalásakor.

A jogszabály-módosítással a kormány azt szeretné elérni, hogy csak azok a közösségek működhessenek egyházként, amelyek valóban vallási célra szerveződtek. A törvény meghatározná, hogy mi számít vallási tevékenységnek. A bíróságok nem ismerhetnék el vallási közösségnek azokat a szervezeteket, amelyek elsődlegesen politikai és érdekérvényesítő, pszichikai, parapszichikai, gyógyító, kultúraközvetítő - s a többi - tevékenységet végeznek. A javaslat szerint a Fővárosi Bíróságnak feladata lenne az egyházak nyilvántartásba vétele.

Fodor Gábor (SZDSZ) korábban levelet írt Rockenbauer Zoltán kultuszminiszternek, melyben leszögezte: nem áll fenn törvénymódosítási, de európai jogharmonizációs kényszer sem. Szerinte nem igazolták, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközök alkalmatlanok lennének a visszásságok kezelésére. Fodor szerint nincs garancia arra, hogy a módosítás leple alatt ne induljon boszorkányüldözés a kormánypártok által ellenszenvesnek tartott egyházak ellen. Fodor elmondta: a leghatározottabban ellenzik a törvénymódosítást, hiszen egy jól működő jogszabályról van szó, melyre nemzetközi fórumokon is példaként hivatkoznak. Úgy véli, a kormánypártok politikai okokból akarják módosítani a törvényt: megrendült szavazóbázisukat úgy akarják visszaszerezni, hogy bizonyos egyházaknak privilégiumot biztosítanak.

- A kormány a módosítással vallásháborút indít, ami oda vezethet, hogy egyes vallások hívei kevésbé érzik egyenjogúnak magukat - tette hozzá Fodor, aki szerint, ha valóban fennáll a visszaélések veszélye az adózási területen, akkor az adótörvényeket kell módosítani, nem pedig egy kétharmados, alkotmányos jogszabályhoz hozzányúlni.

Kósáné Kovács Magda (MSZP) szerint olyan politikai ideológia áll a törvénymódosítás hátterében, mely az alkotmánnyal ellentétes. Ugyanis vallás és vallás között, hívő és nem hívő között nem lehet különbséget tenni. - Ez a javaslat pedig erről szól - tette hozzá. Kósáné szeretné, ha a kedvezményezett egyházak nyilatkoznának arról, hogy tetszik-e nekik a kormány által javasolt különbségtétel vagy sem. A szocialista politikus úgy véli, hogy ez egyetlen egyháznak sem érdeke.

A törvényhez az MSZP is benyújtott egy módosító javaslatot, mely nem tartalmazza a vallás fogalmi meghatározását és azt a passzust sem, mely kimondja, milyen tevékenységet végző szervezetek nem tartoznak az egyházak közé. A szocialisták azt szeretnék, ha az egyházak bejegyzési okirathoz csatolnák hitelveik rövid összefoglalását, s nyilatkoznának arról, milyen szociális, társadalmi, közfeladatot látnak el. Kósáné szerint erre azért van szükség, mert az Európa Tanács ajánlásában megfogalmazza az egyházak tevékenységéről való információadás szükségességét.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(1999. április 27.)