A Budapesti Katonai Ügyészség nyomoz tovább Nádor-ügyben

A Nádor-ügyben nyomozó hatóságok közti hatásköri összeütközéseket oldott fel a Legfőbb Ügyészség, amikor a Budapesti Katonai Ügyészséget utasította a büntetőeljárás folytatására. Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője elmondta: a döntést az indokolta, hogy az eljárás eddigi adatai szerint felvetődhet olyan személyek büntetőjogi felelőssége is, akik a katonai büntetőeljárás hatálya alá tartoznak.

Az ügy előzménye, hogy a Horn-kormány döntése nyomán a Nádor '95 Rt. külföldi cégtől lízingelt a titkosszolgálatok számára mobiltelefonok lehallgatására alkalmas berendezéseket. Az Orbán-kormány azonban 1998 nyarán felmondta a Nádor '95 Rt.-vel megkötött szerződéseket, ami miatt a cég polgári pert indított az állam ellen.

Ugyanakkor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az inkriminált szerződések vizsgálatát követően feljelentést tett, és ez alapján a hatóságok elrendelték a nyomozást 1999 februárjában. Az ügyben vizsgálódott az ORFK, a katonai ügyészség, és vámbűntett, illetve deviza-bűncselekmény gyanúja kapcsán felvetődött a VPOP bevonásának szükségessége is. Az eljárás során azonban eddig egyedül Somogyi Tamás nyugalmazott vezérőrnagyot, a Horn-kormány titkosszolgálati miniszterének hivatalvezetőjét gyanúsították meg államtitoksértéssel, ám utóbb az ellene irányuló eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

(MTI)