Diszkrimináció ellenes programot indított az SZDSZ

Demszky Gábor szabaddemokrata pártelnök szerint a 40 éven felüli magyar állampolgárokat a munkaerőpiacon hátrányos megkülönböztetés éri. Demszky példaként megemlítette, hogy az álláshirdetések jó részét is sokszor életkorhoz kötik. A szabaddemokraták egy olyan antidiszkriminációs törvényt készítenek, amely nemzeti és etnikai kisebbségek mellett - kiterjesztenék a nemek és korosztályok közötti negatív megkülönböztetés tilalmára is.

Az SZDSZ kampányt indított a 40 éven felüliek munkaerő piaci diszkriminációja ellen - közölte Demszky Gábor pártelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondása szerint a szabad demokraták egy átfogó antidiszkriminációs törvény keretében foglalkoznának a problémával, emellett etikai kódexet dolgoznak ki, vizsgálatot és ajánlást kérnek az állampolgári jogok országgyűlési biztosától, valamint javítani kívánják az idősebb korosztályok képzési lehetőségeit.

Demszky Gábor beszámolt arról, hogy a vállalkozók és szakértők bevonásával elkészülő etikai kódexet az SZDSZ ahol hatalomra jut, kötelezővé teszi az önkormányzat, illetve az állami vállalatok számára, a többi munkaadó felé pedig ajánlásként fogalmazzák meg azt.

A politikus szerint egyébként a nyílt diszkrimináció elsősorban a magyar tulajdonban lévő cégekre jellemző, amelyek már gyakran az álláshirdetésekben is életkorhoz kötik az alkalmazást.

A pártelnök közölte: mivel az idősebbek alkalmazását az is akadályozza, hogy a fiatalok magasabb szintű számítógépes és idegennyelvtudással rendelkeznek, a szabad demokraták növelnék a másfél százalékos szakképzési járulék azon - jelenleg egyharmados - részét, amelyet a munkáltatók vállalaton belül használhatnak fel és ellenőrizhetővé tennék ezeknek az összegeknek a felhasználását is.

Az SZDSZ javaslatai között az is szerepel, hogy az egyik közszolgálati televíziós csatorna kizárólag felnőttoktatással foglalkozzon.

Szent-Iványi István frakcióvezető sajnálatosnak nevezte, hogy jelenleg nem szerepel az Országgyűlés napirendjén az antidiszkriminációs törvény, annak ellenére, hogy az Európai Unió is kívánalomként fogalmazta meg annak megalkotását.

Közlése szerint egyébként az SZDSZ szélesebb körű antidiszkriminációs jogszabályt kíván annál, mint amit Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman dolgozott ki, mivel ők a törvény hatályát - a nemzeti és etnikai kisebbségek mellett - kiterjesztenék a nemek és korosztályok közötti negatív megkülönböztetés tilalmára is.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001.01.09.)