Elnapolták a csillebérci gyermektábor ügyében folyó pert

Az egykori csillebérci gyermektábor tulajdonjogának tisztázására szerdán kezdődött pert, a felek jogi álláspontjának ismertetését követően, május 18-ára halasztotta a Fővárosi Bíróság.

A felperes, a magyar államot, illetve a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságot képviselő Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) ügyvédje a tárgyaláson elmondta: továbbra is fenntartják álláspontjukat, amely szerint 1989. június 27-én a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) nem ajándékozhatta a csillebérci ingatlant a Magyar Úttörők Szövetségének (MÚSZ), mert a KISZ akkor már jogilag nem létezett, a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) pedig nem jogutódja a szervezetnek. Az ISM szerint ugyanis társadalmi szervezetek között nincs jogutódlás.

A felperes ezért a bíróságot arra kérte: állapítsa meg, hogy a KISZ és a Demisz, valamint a MÚSZ között kötött szerződések érvénytelenek, illetve hogy jogalany híján létre sem jöttek.

A MÚSZ jogi képviselője ugyanakkor úgy vélte: ha igaza van a felperesnek és a Demisz nem adta át az ingatlant a MÚSZ-nak, akkor egy 1997-ben hozott törvény értelmében a tulajdonjog a Demiszre szállt. Hozzátette: ebben az esetben a magyar állam nem is lehet jogképes ebben a perben, így az ISM keresetét a bíróságnak - érintettség hiányában - el kellene utasítania.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 16.)