Igazságügyi orvosszakértő fogja vizsgálni Tocsik Márta egészségi állapotát

A Tocsik-perben bizonytalanná vált az eljárás, miután a jogásznő büntetőperének szerdai tárgyalásán sem jelent meg a Fővárosi Bíróságon. A bíróság igazságügyi orvosszakértőt rendelt ki annak megállapítására, hogy a vádlott pszichikai és fizikai állapota lehetővé teszi-e egyáltalán a tárgyalásokon való megjelenést. A már korábban kitűzött - januári és február elejei - tárgyalások elmaradnak.

A szerdai tárgyalás kezdetén a tanácsvezető bíró közölte: a szakértőnek azt is vizsgálnia kell, hogy indokoltan maradt-e távol több tárgyalásról is az elsőrendű vádlott. A következő tárgyalás időpontját már az orvos szakértői vélemény ismeretében fogja kitűzni a bíróság, ami hetekkel vagy akár hónapokkal is elodázhatja az eljárás folytatását.

A szerdai tárgyaláson a bíróság csak olyan tanúkat hallgat meg, akiknek a cselekménye nincs összefüggésben a Tocsik Mártára vonatkozó vádirati tényállással. Ugyanakkor több szerdára idézett tanúnak, így például Demszky Gábor főpolgármesternek a meghallgatásától is Tocsik Márta távolléte miatt kellett eltekintenie a bíróságnak.

Az 1996-ban kipattant privatizációs botrány nyomán több százmilliós csalással vádolt Tocsik Márta a január 8-i tárgyaláson kezdett hozzá vádlotti vallomásához, melyben a vádirat rá vonatkozó részleteit pontról pontra tagadta. A többórás vallomástétel közben egyre zaklatottabbá vált, el is sírta magát és végül jelezte a bíróságnak, hogy rosszul van, nem tudja folytatni a tárgyalást. A Fővárosi Bíróság ekkor félbeszakította az eljárást, azóta három kitűzött tárgyalás maradt el.

Ha Tocsik Márta nem tud megjelenni a tárgyalásokon, várhatóan igen körülményessé válik az egész eljárás lefolytatása. Ugyanis a vádirat szerint Tocsik Márta cselekményei összefüggnek mind a perben hanyag kezeléssel vádolt egykori ÁPV Rt.-s vezetők, mind pedig a zsarolással vádolt Boldvai László szocialista országgyűlési képviselő, volt pártpénztárnok, illetve Budai György szabad demokratákhoz közelálló üzletember cselekményeivel.

(MTI)